Sök

Nära var fjärde Handelsstudent kommer från skolor med glädjebetyg – nu kan elitskolan sätta hårt mot hårt

HandelshögskolanEntreprenör
Handelshögskolan i Stockholm och dess rektor Lars Strannegård. Foto: Pressbilder

Handelshögskolan i Stockholm och dess rektor Lars Strannegård. Foto: Press/TT

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Alla som blir antagna till att plugga på Handelshögskolan och som kommer in med hjälp av sina betyg kommer sannolikt att få göra särskilda test.

Detta efter debatten som blossade upp efter Skolinspektionens granskning som pekar på glädjebetyg.

Nästan var fjärde student på Handelshögskolan, som antagits en plats genom betyg, kommer från gymnasieskolor där så kallade glädjebetyg misstänks. 

Nu kan elitskolan komma att sätta hårt mot hårt. 

Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, säger till Dagens Nyheter att han just nu inte litar på betygen. 

Han säger även att det är mycket sannolikt att skolan inför några av åtgärderna som han tidigare tagit upp i en debattartikel, även den publicerad i DN. Bland åtgärderna finns att införa antagningsprov samt “rödflagga” skolor med misstänkta glädjebetyg. 

I debattartikeln skrev han att han inte längre kan lita på att ”rätt elever kommer in på de mest eftertraktade utbildningarna”. Bland de utpekade finns Campus Manilla, Lundsbergs skola, Östra Real och Täby Enskilda gymnasium.

Reaktionerna på artikeln var främst positiva. 

“Det känns som att jag har blivit en sorts visselblåsare. Jag är väldigt glad över att jag har gjort detta”, säger han.

Handels har benämnts som en “elitskola” sedan länge. Och det är tydligt varför. Profilerade personer, såsom bolagsledare, tog sitt företag till världen efter att ha pluggat på skolan. Däribland Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer