Malmös första Demo day lockade investerare från hela Norden

PitchMalmö startupsMalmö demo day

Zook var ett av de pitchande bolagen. Här är teamet beståendes av Rik, Chloe Nauta och Martina J:son Gren. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Nära 50 investerare samlas på torsdagen i Malmö för att höra 13 startups från regionen pitcha sina bolag.

Först arrangerade Malmö en techfest som lockade hundratals personer. Nu har staden även fått egen Demo day. Klockan 14.30 på torsdagen öppnades dörrarna till eventlokalen Babel där 13 bolag från regionen pitchade sina affärsidéer på scen.

Nära 50 investerare från hela Norden men även ett gäng från London och Indien har rest till Malmö för att sondera terrängen.

“Det är fullsatt, så intresset har varit stort från alla håll. Malmö befinner sig i en positiv trend nu och vi har många spännande och unga bolag, så att få hit investerare har inte alls varit svårt”, säger Joel Larsson som är ansvarig för eventet.

  Joel Larsson.

Han utgör en av huvudpersonerna på Malmös startupscen – eller kanske snarare bakom den – och har slitit hårt de senaste dagarna med att få ihop allt.

Demo day markerar avslutningen på acceleratorprogrammet Fast track Malmö som pågått under fem månader och där Joel Larsson är programchef.

Fem av de pitchande bolagen kommer direkt från acceleratorn medan övriga åtta är utvalda från södra Sverige och Danmark.

”De flesta bolag som pitchar på scen vill ta in mellan 2 miljoner och 5 miljoner. Att samla alla på samma plats gör det enklare att få hit investerare från andra ställen”, säger Joel Larsson, som hinner med både en kort pratstund och fotografering i pausen.

En av de ängelinvesterare som tagit sig från Stockholm till Malmö är Stefan Bergström. 

"Det är kul att Stockholm får lite konkurrens. Det skrivs ju mest om Stockholm av naturliga skäl, men det känns som att Malmö är väldigt på hugget", säger han. 

Det senaste året har tre bolag från Malmö varit med i den ansedda inkubatorn Y Combinator. Castle är det senaste i raden.

”Bara det ser jag som ett tecken på att det bubblar här. Jag hoppas att Malmö demo day kan hjälpa till att bygga vidare på den trenden och att några av bolagen blir riktigt bra”, säger Joel Larsson.

Bakom Fast track Malmö och Malmö demo day står Minc, Malmö startups, Invest in Skåne och Almi invest.

Här är startup-bolaget som pitchar i Malmö:

Glance
Glance fungerar som en autopilot för småföretag som vill få koll på olika datakällor från exempelvis Facebook, Zendesk och Google analytics. När något viktigt eller anmärkningsvärt händer får bolagen en notis via Slack eller e-post.

Storygami
Saas-plattform (software as a service) som gör det möjligt för företag och nyhetsmedier att skapa ett större engagemang och betalningsvilja för sitt videoinnehåll. Tjänsten är baserad på ett interaktivt lager som integreras på videoklipp från bland annat Youtube och Vimeo.

Learner
Ett chattbaserat lärandeverktyg eller studiecoach för matematik som bygger på artificiell intelligens. Roboten hjälper till med lärandet och föreslår olika uppgifter.

My monii
Köpenhamnsbaserad startup som hjälper familjer att få en överblick av barnens veckopeng medan barnen själva lär sig förstå vad det innebär att tjäna, använda och spara pengar från en tidig ålder.

Finn medicinen
Har utvecklat Dosboken, som förvandlar den vanliga “dosetten” till en diskret internetansluten bok, som automatiskt registrerar, påminner och spårar patientens medicinintag .

Century Analytics
Genom algoritmhandel av valutor, genererar bolaget en avkastning som är oberoende av räntenivån och aktiemarknadens rörelser. Håller på att starta en hedgefond med en förväntad årlig avkastning upp till 15 procent.

Pling
Att skicka pengar internationellt är både dyrt och långsamt. Pling pay är en mobil lösning som gör det både billigare och snabbare. Utmanar det traditionella banksystemet med hjälp av blockkedjeteknik.

Boostified
En tjänst där varumärken enkelt och smidigt kan sponsra flertalet Instagram-profiler med sina produkter löpande.

Qlubo
Ett företag som vill ge småföretag samma möjligheter till lojalitetsprogram (ungefär som kundklubbar) som stora företag har. Via bolagets mjukvara kan konsumenter samla bonuspoäng i till exempel kaféer.

It’s my styl
Ett socialt nätverk via mobilen där unga kvinnor och tonåringar kan dela sin stil med vänner. Appen har som uppgift att driva försäljning, trafik och trendanalyser inom mode baserat på användardata.

Easysize
Ett smart verktyg som hjälper dig att hitta rätt klädstorlek när du handlar på nätet. För e-handlare ska det bli enklare att bygga förtroende och nå en ökad konvertering. Bolaget är baserat i Köpenhamn.

Zook
En sökmotor som gör det enklare och snabbare att göra en riktad företagssökning. Du kan till exempel skapa en lista över dina konkurrenter eller hitta relevanta kunder som liknar dina befintliga. Datan genereras av maskininlärnings-algoritmer.

Agrishares
En delningstjänst som vill få personer att låna ut sina jordbruksmaskiner till varandra – och tjäna pengar på det. Ofta används den här dyra utrustningen bara 100-400 timmar per år, konstaterar bolaget.

Läs mer