Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Viaplay vinstvarnar – toppchefen lämnar på dagen

Anders Jensen, lämnar som vd Viaplay. Han ersätts av Jørgen Madsen Lindemann. I mitten Pernille Erenbjerg.

Streamingjätten Viaplay skruvar ner prognoserna ännu en gång. Reklamintäkterna väntas sjunka med 12 till 16 procent i andra kvartalet.
Nu lämnar vd Anders Jensen sin post med omedelbar verkan. Han ersätts av MTG:s tidigare koncernchef Jørgen Madsen Lindemann.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Streamingjätten Viaplay vinstvarnar i ett pressmeddelande som skickades ut natten till måndag. Bolaget skruvar ner de kortsiktiga målen för 2023 med anledning av en ”tilltagande försämring på de marknader där bolagets verkar". Det heter också att genomförandet av kostnadsbesparingsprogrammet har tagit längre tid än väntat. 

Beskedet får Viaplays aktie att störtdyka på börsen. Omkring en kvart efter börsens öppnande på måndagen har Viaplay rasat med nära 60 procent. 

Koncernen förväntar sig i det nya utskicket en abonnentbas på 7,7 miljoner vid utgången av det andra kvartalet, en försäljning under kvartalet på 4,5-4,6 miljarder kronor och ett rörelseresultat före jämförelsestörande poster och resultat från intressebolag på mellan -250 och -300 miljoner kronor.

Viaplay spår vidare att reklamintäkterna kommer att minska organiskt med mellan 12 och 16 procent under andra kvartalet ”som en följd av den kraftiga och snabba nedgången på tv- och radioreklammarknaderna”.

Utsikterna på de marknader där vi är verksamma har förändrats avsevärt och i mycket snabb takt samtidigt som genomförandet av kostnadsbesparingsprogram inte har mildrat effekterna av dessa utsikter i en tillräcklig utsträckning”, säger Viaplays styrelseordförande Pernille Erenbjerg.

Bolaget drar även tillbaka de långsiktiga finansiella målen. Nya mål ska presenteras i samband med rapporten i slutet av juli. 

Klart står även av vd:n Anders Jensen lämnar med omedelbar verkan. Han ersätts av MTG:s tidigare koncernchef Jørgen Madsen Lindemann

”Givet nuvarande utmaningar bedömer jag att bolaget är bäst betjänt av att jag lämnar och jag har därför beslutat att göra det. Jag önskar företaget och teamet det allra bästa i framtiden”, säger den avgående toppchefen i en kommentar. 

Viaplays styrelseordförande Pernille Erenbjerg kommenterar vd-bytet och valet av Jørgen Madsen Lindemann. 

”Med över 30 års erfarenhet från underhållningsbranschen och från ledande nordiska och internationella företag är vi övertygade om att Jørgen har rätt profil för att leda detta arbete. Koncernens övergripande strategiska inriktning är oförändrad och Jørgen kommer tillsammans med styrelsen och ledningsgruppen att utvärdera behovet av förbättringar avseende struktur, verksamheten och kapitalallokering för att leverera enligt strategin.”

Viaplays senaste rapport följde ett platt fall för företaget. Viaplays rapport för det tredje kvartalet, som presenterade i höstas, innehöll även den sänkta prognoser och mål. Intaget av abonnenter till bolagets streamingtjänst i Norden var svagare än väntat och bolagets besked var att ett besparingsprogram skulle sjösättas under 2023, det sparpaket som alltså nu dragit ut på tiden. 

Bolaget redovisade en växande förlust för avslutningen av fjolåret men lovade bättring.

Omsättningen växte till 4,7 miljarder kronor och rörelseresultatet uppgick till -294 miljoner kronor, en försämring från +69 miljoner kronor motsvarande period året innan, och klart större förlust än vad analytikerna hade väntat sig.

Viaplay var ett av de bolag som Breakits Martin Hävner och Stefan Lundell pekade ut som kandidater till att bli utköpta från från börsen. Kolla in hela listan här.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet

 

Läs mer