Sök

Annie Lööf kliver in i ByWits styrelse: "Mycket drivna entreprenörer"

ByWitriskkapital

Tidigare centerledaren Annie Lööf kliver in i styrelsen för byWiT. Till höger: Ulf Söderström, vd och medgrundare byWiT. Foto: Press/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf kliver in i investmentbolaget ByWits styrelse. Det blir Lööfs andra styrelseuppdag på kort tid – och hon stänger inte dörren för nya uppdrag. Eller kanske till och med några investeringar.

“Det kommer jag nog kunna göra allt eftersom”, säger hon till Breakit.

Investmentbolaget ByWit investerar i vad de kallar för digitala tillväxtbolag. Med den utgångspunkten har de byggt upp en portfölj som består av exempelvis SaaS-bolag som Zebrain, Klingit och Bright, men även bowlingproffsens favoritplattform Lanetalk. De har också några mindre digitala investeringar i konsultbolaget Proxify och kontorshotellet Epicenter. Tidigare portföljbolag har inkluderat både Estrids rakhyvlar och AI-bolaget Peltarion. 

Nu värvar ByWit Annie Lööf till styrelsen. Centerpartiets tidigare ledare ska, enligt ett pressmeddelande, vara en del i investmentbolagets arbete med att vidareutveckla styrelsen med nya kompetenser. 

Till Breakit säger Annie Lööf att hon lockades till styrelsen genom möjligheten att vara en bidragande del bakom den hållbara omställningen.

“Det här är ett antal mycket drivna entreprenörer som jag träffat i olika sammanhang genom åren och som 2020 startade ByWit. De har nu 10 intressanta portföljbolag och när de tog kontakt med mig i våras så tyckte jag att det lät väldigt intressant”, säger hon och fortsätter:

“Innovation, entreprenörskap och digitalisering ligger mig varmt om hjärtat. Det är avgörande faktorer för att skapa hållbar tillväxt och där jag kan bidra med mina erfarenheter och med mitt ledarskap för att driva på så att fler utmanare kan ta plats i näringslivet.”

Det här blir Annie Lööfs andra styrelseuppdrag sedan hon meddelade sin avgång som partiledare i september förra året (utöver hennes egna bolag). Hon slutade som partiledare i februari i år och i mars blev hon en del av järnsatsningen Greenirons styrelse.

Har du planer på några fler uppdrag?

“Min ambition är att kunna stå på ett antal olika ben framåt. Dels att kunna vara aktiv i ett antal olika styrelser, som de entreprenörsdrivna tillväxtbolag jag gått in nu, men också tyngre industrier som gör en grön omställning. Jag har också startat ett eget aktiebolag där jag kommer att vara senior rådgivare och föreläsare inom både hållbarhet och ledarskap.”

Du funderar inte på att börja investera?

“Det kommer jag nog kunna göra allt eftersom. Men det kräver mer tid att sätta sig in i olika bolag och att komma in ytterligare i ekosystemet för entreprenörsdrivna bolag. Jag stänger inte dörren, men i ett första läge hjälper jag till med erfarenheten som jag har med mig.”

Annie Lööfs inträde i styrelsen är inte den enda förändringen i ByWit. Hon får nämligen sällskap av Monica Bergvall, till vardags chef för direktinvesteringar på Coeli, som också tar en styrelseplats. I styrelsen sitter redan ordföranden Thomas Karlsson och ledamoten Johan Gorecki.

​​”Annie Lööfs gedigna erfarenhet och kunnande inom näringslivsfrågor kombinerat med hennes kommunikativa ledarskap och breda nätverk, samt Monica Bergvalls mångåriga erfarenhet från investeringar både i Sverige och internationellt kommer bli viktiga tillskott i byWiTs styrelse”, säger vd:n och medgrundaren Ulf Söderström i ett pressmeddelande.

Han fortsätter: 

“Det är också ett nästa steg i att bygga en börsfäig styrelse inför vår ambition att börsnoteras 2026.”

Så sent som i oktober förra året tog ByWit in 300 miljoner kronor i en nyemission, pengar som de alltså använder för att göra egna investeringar i olika bolag. En kapitalrunda som innebar att investmentbolaget totalt hade tagit in runt 850 miljoner kronor totalt. Med ett mål om att resa sammanlagt 1,5 miljarder kronor inför en den planerade börsnoteringen.

Bland ByWits största ägare finns investmentbolagets grundare, där de sedan har sällskap av Coeligruppen som investerare.

Formellt ska både Annie Lööf och Monica Bergvall väljas in i styrelsen vid bolagsstämman den 30 juni.

Läs mer