Victor Jacobsson från Klarna startar bolag med Mikael Walther

Klarna
Victor Jacobsson från Klarna startar bolag med Mikael Walther

Victor Jacobsson är medgrundare till Klarna. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

För tre år sedan hoppade grundaren Victor Jacobsson av betalbolaget Klarna. Nu kan Breakit avslöja att han har ett nytt projekt på gång, tillsammans med investeraren Mikael Walther som tidigare arbetade på hedgefonden Cevian.

Victor Jacobsson, som grundade Klarna 2005 tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth, har hållit en låg profil sedan han slutade som operativ på betalbolaget. Han är dock fortfarande storägare i Klarna.

Nu visar dokument från Bolagsverket att Victor Jacobsson kan vara på väg att göra comeback, denna gång som investerare och rådgivare.

Klarna-grundaren har registrerat två företag, Dovern Advice och Rosfeldt Holding, tillsammans med en annan avhoppare i den svenska finansbranschen. Hans nya samarbetspartner är Mikael Walther, som tidigare arbetade på finansmannen Christer Gardells hedgefond Cevian.

Cevian är en av norra Europas tyngsta aktivistinvesterare med bland annat stora aktieinnehav i lastbilsbolaget Volvo.

Mikael Walther äger Dovern Advice som enligt verksamhetsbeskrivningen sysslar med “företagsekonomisk rådgivning med inriktning på strategiska frågor”. Victor Jacobsson är den enda övriga styrelseledamoten.

I Rosfeldt Holding har duon delat på ägandet - de har hälften var. Bolaget ska ägna sig åt att "äga och förvalta lös och fast egendom samt aktier i andra bolag". Bolaget har även registrerat bifirman "Rosfeldt Funding Partners" - ett namn som klingar riskkapitalbolag.

Victor Jacobsson  och Mikael Walther har båda avböjt att kommentera sina nya affärsprojekt.

Klart är att Mikael Walthers affärsverksamheter brukar handla om investeringar i mindre bolag. Han driver sedan tidigare riskkapitalbolaget Navos Capital som investerar i små börsnoterade företag.

Mikael Walther har också investerat i minst en snabbväxande fintech-startup i Stockholm, vilket vi återkommer till med en text inom kort.

Hör mer om Klarna-grundarens planer i veckans podd - ute nu.

Läs fler artiklar
LÄS MER