Lånetjänsten Monetise tar in riskkapital från Mikael Walther

Breakit - Lånetjänsten Monetise tar in riskkapital från Mikael Walther

Monetises team, tillsammans med Nicklas Storåkers (längst till höger). Foto: pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Fintechbolaget Monetise tar in 5 miljoner kronor för att få fart på sin lånetjänst. För pengarna står hedgefond-profilen Mikael Walther, som också är Klarna-grundaren Victor Jacobssons nya affärspartner.

Det Stockholmsbaserade bolaget har skapat en tjänst som ska göra det lättare för små företag att låna pengar. Till skillnad från banker kräver inte Monetise någon säkerhet. I stället tittar bolaget på låntagarens kassaflöde. Den typiska kunden är olika sorters handlare, som frisörer, restauranger eller e-handelsbolag.

"Alltså en småföretagare som varken har lust eller möjlighet att lägga tid på bankmöten och administration. Vi har tagit fram en finansieringsprodukt där vi kan göra väldigt precisa och rättvisande kreditbedömningar och samtidigt inte kräver något pappersarbete eller krångel från kunden", skriver bolagets medgrundare Kristina Kockum i ett mejl till Breakit.

“Modellen bygger på att vi ger förskott på framtida försäljning. Det mesta du kan låna är en månadsomsättning och då kan avgiften hamna på runt 10 procent av dagskassan,” sade Oliver Mohseni, vd och medgrundare av Monetise, när Breakit pratade med honom i augusti förra året.

Då hade bolaget precis fått in Avanzas tidigare vd, Nicklas Storåkers, som sin första externa investerare. I samband med investeringen lanserades också själva tjänsten. 

Nu visar dokument hos Bolagsverket att bolaget har fyllt på kassan med ytterligare 5 miljoner kronor i riskkapital. Den här gången är det Mikael Walther, avhoppare från hedgefonden Cevian, som har investerat.

I fredags avslöjade vi att Mikael Walther också har startat ett nytt hemligt investeringsprojekt tillsammans med Klarna-grundaren Victor Jacobsson.

Monetise har avböjt att kommentera värderingen i rundan men av dokument hos bolaget framgår det att Monetise värderas till ungefär 55 miljoner kronor i affären.

Hur det har gått för tjänsten är dock inte helt lätt att få något tydligt svar på.

“Sedan start har vi gasat på i stort sett enligt plan med tillväxt månad för månad. Det är tydligt att det finns ett stort behov av finansiering bland småföretagare, och att kunderna uppskattar smidiga processer och bra bemötande”, skriver Kristina Kockum.

Breakit har sökt Mikael Walther för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER