Arthro Therapeutics får kapital från Sophia Bendz och Hampus Jakobsson

Arthro TherapeuticsJoint Academy

Carina Thorstensson, Jakob Dahlberg och Leif Dahlberg har grundat Arthro Therapeutics. FOTO: Press

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Vårdstartupen Arthro Therapeutics har tagit fram en molntjänst som hjälper människor med artros att bli friskare. Nu får bolaget in 8,5 miljoner kronor i riskkapital från en rad kända affärsänglar.

Artros är en kronisk sjukdom som gör att nästan all fysisk aktivitet gör ont, lite som att ha extrem träningsverk konstant. Nu lanserar en startup i Malmö en tjänst som ska lindra sjukdomen.

Bolaget Arthro Therapeutics har agerat under radarn i ett och halvt år. Nu väljer de att gå live med tjänsten, som fått namnet Joint Academy, och som hjälper artros-patienter med bland annat träningsprogram.

“Genom att göra rätt typ av fysisk aktivitet kan man stärka upp brosket i lederna och i princip få bort smärtan nästan helt och hållet”, säger medgrundaren Jakob Dahlberg.

Nu tar bolaget in 8,5 miljoner kronor i en riskkapitalgrunda där affärsänglarna Sophia Bendz, Hampus Jakobsson och Tim Jacksson deltar.

Pengarna ska användas till att utveckla produkten ytterligare och expandera på affärssidan. I dagsläget har bolaget 500 användare och avtal på plats med Västmanlands läns landsting, som låter sina medborgare använda Joint Academy gratis.

Tjänsten gör det möjligt att till exempel träffa en fysioterapeut via dator eller mobil.

“Vi är en vårdcentral i molnet som tar hand om artros. Vi är registerad vårdgivare och följer alla regleringar, men vi har digitaliserat processen med hur man tar hand om en patient. Vi har en algoritm som räknar ut och syr ihop ett behandingsschema med dig, du blir ihopkopplad med en fysioterapeut som guidar dig igenom programmet, sedan blir du tilldelad på daglig basis olika aktiviterer du ska göra”, säger Jakob Dahlberg.

En skilland mot många traditionella hälsoföretag är att Arthro Therapeutics bara ska ta betalt när de lyckas åstadkomma en förbättring för patienten.

“Det är egentligen det viktigaste i hela affären. Vi vill förändra branschen helt med en modell där vår affär bygger på att vi skapar kliniska framsteg”, säger Jakob Dahlberg.

Läs mer