Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt ska bygga världens grönaste batterier – handlar med rysk superförorenare: ”Problematiskt”

Northvolts Peter Carlsson och Emma Nehrenheim. Foto: TT/Press/Montage

Northvolt har lovat att göra ett minimalt klimatavtryck och har kritiserat konkurrenter för att smutsa ner.

Nu får den svenska batterijätten kritik för sin relation till ryska Nornickel – ett bolag som kallas en av de största förorenarna i världen.

”Det är väldigt, väldigt problematiskt.”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det svenska batteribolaget Northvolt har som mål att bygga världens grönaste batterier med ett minimalt klimatavtryck. Men nu får bolaget svidande kritik för att det handlar metaller från det ryska bolaget Nornickel som under flera årtionden kritiserats för att det förorenar miljön, framför allt i Norilsk i Ryssland. Det rapporterar Sveriges Radios granskande program Kaliber

Kritiken kommer också bara ett par veckor efter att Northvolts grundare och vd Peter Carlsson gått ut hårt mot sina batterikonkurrenter i en gästkrönika i The Economist. I krönikan anklagade Peter Carlsson kinesiska bolag för att förorena miljön och beskrev batteriboomen som en tickande klimatbomb. 

Kritiken mot Nothvolt kommer bland annat från den internationella miljöorganisationen Bellona som beskriver Nornickel som en av de största förorenarna i världen. 

”Det är väldigt, väldigt problematiskt”, säger Frederic Hauge på Bellona.

Det finns inga handelssanktioner mot det ryska bolaget men Northvolt har på grund av kriget i Ukraina beslutat sig för att fasa ut sin ryska leverantör, vilket väntas vara klart snart. 

Bolagets miljöchef Emma Nehrenheim bemöter kritiken så här: 

”Vi håller ju med om att det finns utmaningar lokalt och det var ju därför som vi tyckte att det var väldigt viktigt och bra att vi kan få vara med och påverka som en ny marknad till de här miljöförbättringarna.”

Hon säger vidare att Northvolts vision är att bidra till klimatomställningen med sina batterier och batterifabriker.

Läs mer