Sök

Namn för namn – de styr Techsverige (det är fortfarande väldigt många gubbar)

BabyshopTotêmeJämställdhet

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Hundratals onoterade techbolag finns med i Breakits databas som nu är tillgänglig för läsarna.

Där framgår bland annat namn för namn på vd:ar i respektive bolaget – och därmed hur många som är kvinnor och män.

I maj öppnade Breakit upp sin databas för premiumanvändare. Det går alltså att få tillgång till mycket av den data om Breakits journalister använder dagligen. Istället för att läsare själva ska behöver gå igenom artikel efter artikel för att samla in information om onoterade företag kan de enkelt gå igenom listan och hitta mängder av värderingar, hur mycket bolagen växert, intaget kapital och investerare. 

Men det är inte allt. Det går även att se namn på vd:arna i respektive bolag. 

Den som tar en snabb titt på datan kan se att namn som Anders, Johan och Mikael är vanligt förekommande. Tillsammans med en betydande majoritet av de andra namnen på listan har de en gemensam nämnare: det än namn på män. 

Sorterat efter omsättning får vi scrolla ända ner till plats 15 bland de bolag som omsätter mest för att hitta första kvinna. 

Där finner vi Karin Mineur på Babyshop. Hon tillträdde inom bolaget 2022 och har suttit på vd-posten sedan närmare 5 månader tillbaka. Därefter får vi scrolla ned till plats 24 för att hitta nästa kvinnliga vd: Johanna AnderssonElin Klings Totême.

Kvinnonamnen är alltså desto mer sporadiska än namn på män på listan.  Av 519 bolag har 80 av dem en vd som är kvinna. Det är alltså bara 15 procent av vd:arna bland de onoterade svenska techbolagen på Breakits lista som har en kvinnlig vd. 

Av kvinnorna som finns med på listan är 15 av dem vd:ar inom e-handel och 9 inom fintech. 

Tittar vi på femtechbolagen så har majoriteten en kvinnlig vd. 

Hela listan med samtliga namn finns här: Databas – alla siffror om onoterade techbolag

Läs mer