Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Moralis gjorde monsterrunda ifjol – nu tvingas Ivan Liljeqvist till sparpaket efter storförlust: “Har märkt av förändring”

Moralis grundarduo Filip Martinsson och Ivan Liljeqvist

Ivan Liljeqvist laddade med 400 miljoner kronor till sin stora blockchain-utmanare ifjol.

Nu har Breakit fått tag i bokslutet för 2022 – som visar en rejäl förlust.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Intresset för bitcoin och blockkedjor har svängt markant upp och ned flera gånger det senaste decenniet. Den allra största hajpen kom under 2021 och början på 2022, då riskkapitalet pumpades in som aldrig förr. Det senaste året har varit betydligt tuffare. 

Ett av de allra mest omtalade blockchain-bolagen är svenska Moralis. Bakom bolaget står kryptoprofilen Ivan Liljeqvist, mer känd som Ivan on Tech på Youtube där han har en halv miljon prenumeranter. 

Moralis har tagit fram en utvecklingsplattform för blockkedjan som ska göra det möjligt att utveckla decentraliserade appar, ofta kallat för “dApps”. Bolaget ska göra det lättare att bygga appar som är anslutna till olika blockkedjor, till exempel en marknadsplats för NFT:er eller ett blockkedjebaserat spel. 

Under fjolåret genomförde de sin A-runda på 400 miljoner kronor där bland andra riskkapitalbolagen EQT Ventures, Coinbase Ventures och Fabric Ventures investerar.

“Vi är helt övertygade om att web3 representerar nästa version av internet och vi ser oss själva som den perfekta partnern för utvecklare som vill förflytta sig från web2 till web3. Vårt uppdrag är att öppna upp web3 för alla genom att minska kostnaderna och komplexiteten för utvecklare som bygger sina blockchainprojekt”, sa Ivan Liljeqvist då.

Tuffare tider

Nu har Moralis siffror för 2022 inkommit till Bolagsverket. 

Omsättningen landade förra året på 19,9 miljoner kronor, vilket är en ökning från 0,8 miljoner kronor under det första verksamhetsåret 2021. 

Samtidigt gjorde Moralis en rörelseförlust på 139,9 miljoner kronor – en markant skillnad mot rörelseförlusten på 41,5 miljoner kronor 2021. Den nya investeringen kommer bara ett halvår efter att bolaget fick in 115 miljoner kronor i en nyemission. Även i den rundan deltog EQT Ventures. 

“Bolaget har haft en kraftig tillväxt under året, och har snabbt utökat sin produktportfölj för att möta den ökade efterfrågan på marknaden. Bolaget har expanderat sin verksamhet internationellt och har kunnat etablera sig som en viktig spelare inom sin bransch”, står skrivet i bokslutet. 

I en intervju med SvD i november 2022 uppgav Ivan Liljeqvist att drygt 90 personer arbetade i bolaget vid tidpunkten. 

Men i takt med tuffare tider, både för makro och för blockchain och web3, står det klart att bolaget har tvingats göra ett kostnadsbesparingspaket efter räkenskapsårets slut. 

“Efter avslutat räkenskapsår har vi märkt av en förändring på den finansiella marknaden som påverkat vår verksamhet. Dagens höga inflation och ränteläge har skapat en osäkerhet i ekonomin och har tvingats göra omstruktureringar samt implementera kostnadsbesparingsåtgärder för att bibehålla en stabil finansiell ställning.” 

Detta tycks bland annat inkludera nedskärning av personalstyrkan. 

“Vi har bland annat granskat våra infrastruktur- och personalkostnader och identifierat områden där vi kan göra justeringar för att spara pengar utan att kompromissa med vår verksamhet. Detta har inkluderat att optimera våra processer, minska onödig overhead och rationalisera våra leverantörsavtal.”

Vid nyemissionen förra året ska de ha haft 100.000 utvecklare anslutna till plattformen. Hur många de har idag står inte klart.

Största ägare i bolaget är Ivan Liljeqvist med 37 procent av aktierna. Medgrundaren Filip Martinsson äger 16 procent och vc-firman EQT Ventures innehar 15 procent.

Efter publicering återkommer Ivan Liljeqvist med en mejlkommentar till Breakit. 

"Bolagets försäljningen är på rekordnivåer samtidigt som vi investerar kapitalet vi reste i fjol i utveckling och research. Besparingarna är mest optimiseringar efter en sjukt snabb tillväxtfas. Nedgången i industrin har påverkat inflödet av individuella 'devs' (utvecklare, reds. anm) lite", skriver han och tillägger: 

"Men vi har nu mer stora kunder, tex världens största 'crypto wallet' Metamask. Lönsamheten kommer fortsätta öka under året i takt med att vi gör mer investeringar i effektivisering av vår techplatform.”

Var först med det senaste! Ladda ner Breakits app och aktivera pushnotiser

Läs mer