Sök

ChatGPT blottar sin Akilleshäl – här är den fullkomligt urusel (och en hel yrkeskår kan andas ut)

Open AIAIChatGPT

Foto: Istockphoto/TT/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

AI flåsar var och varannan i nacken. Vem eller vilka riskerar att bli utbytta?

På Breakit har vi testat AI:s färdigheter och kommit fram till att en hel yrkeskår kan andas ut (åtminstone just nu)

De senaste dagarna har det flitigt delats en raljant tweet om vad vi egentligen ska använda AI till, och vilka av oss som bör känna oss hotade i våra yrkeshantverk. Den kan summeras till: Varför kan vi inte få AI att plocka skräp ur havet – varför måste den bli manusförfattare?

Frågan är ställd med den stora manusförfattarstrejken i USA som bakgrund. I Hollywood och New York kräver facken bättre villkor. Hotet från AI är centralt i fejden

Men har då AI vad som krävs för att sno åt sig manusförfattarjobben (medan de får plocka skräp i havet)? Finns det inte några naturliga begränsningar för den hajpade tekniken? 

Vi på Breakit axlar naturligtvis vårt ansvar och tar frågan på djupaste allvar i ett test på det kanske svåraste området som finns (fråga alla mellanchefer som försökt): Humor. Att vara rolig är inget annat än en konst.

Man kan argumentera för att det också är det mest intrikat mänskliga som finns. Det handlar om socialt samspel, intelligens, fingertoppskänsla och att veta var gränsen går så att man har förmåga att tassa runt den. 

Så, upp till bevis, ChatGPT!

Test 1

Det första vi gjorde var att vi bad ChatGPT om tio skämt ”som är jätteroliga”. Självklart, svarar AI-boten lite väl självsäkert. 

Här är ett exempel på ett av alla tio ”jätteroliga” skämt som ChatGPT kom på:

”Vad säger en höna när den lägger ett fyrkantigt ägg? ‘Oj, nu blev det klurigt?”

Här är ett annat: 

”Varför vill inte fotbollarna bli vänner med basebollarna? För att de sparkar upp för mycket grus!”

Tillåt undertecknad att inte skratta. Mungipereaktionen är minimal, åtminstone av önskad anledning. Det känns också som att något har gått förlorat rent språkligt i Open AI-tjänstens skämt. Är den här ordvitsstilen som ChatGPT envisas med bara dåliga översättningar från engelska? Vi försöker igen. Den här gången ber vi klart och tydligt om svenska skämt.

”Vad säger en mumin när den skrattar? ‘Mumintroll-oligt’.”

”Varför har inte älgen några vänner? För den alltid är så ‘elak’.”

Nä, nu får ChatGPT skärpa sig. Det här håller inte. 

Test 2

Kanske blir det bättre om vi ger ChatGPT tydliga instruktioner i kombination med en tydlig kontext. Vi skrev: 

”Jag vill att du agerar som en svensk standupkomiker som gör sig redo för sin bästa kväll någonsin. Publiken ska gapskratta! Viktigt att du inte bara översätter engelska ordvitsar som inte blir bra på svenska nu. Okej? Ge mig dina fem första skämt under standupkvällen.”

Här är ett av skämten i AI-botens ”tajta femma” (ett standup-uttryck): 

”Är det bara jag eller är våra vägar i Sverige lite som ett dåligt förhållande? Vi spenderar hela sommaren att fixa det, få det att fungera… och sedan kommer vintern och förstör allt på en gång.”

Ska det tolkas som en sågning av hela den svenska standup-kåren? Å andra sidan fanns det äntligen en glimt svärta, en nog så viktig ingrediens i humor. Men kul var det verkligen inte.

Test 3

ChatGPT får en ny chans. AI har tidigare visat sig kunna briljera som imitatör, det är inte minst den musik som pumpas ut med kända artisters röster och poddavsnittet ”The Joe Rogan AI Experience” exempel på. Det sistnämnda – där en fejkad Joe Rogan mötte en lika fejkad Donald Trump – föll faktiskt  i god jord hos en del fans. 

Okej, vi slänger en ny boll i ChatGPT:s riktning: Dra ditt bästa skämt i ståuppkomikern Jonatan Unges anda. Den hyllade komikern som poddar och har deltagit i ”På Spåret” och ”Alla mot alla” ni vet. 

”Varför heter det flygplats egentligen? Det är ju egentligen inte det man gör där. Det borde heta väntplats eller sittplats.”

Publiken får lust att slänga sig i brunnen. 

Komikern Johanna Nordström då? 

Hon sålde ut Globen 2021 och med tanke på vilken succé hennes podd ”Ursäkta!” är så borde det finnas gott om material att krama ut ett bra skämt i hennes anda. 

ChatGPT noterar först att Johanna Nordström har en relaterbar humor och förmåga att skapa humor ur vardagliga situationer. Det finns något att gå på. Bra, ChatGPT.

Här är skämtet: 

”Varför lade jag min choklad i kylen? För att jag ville ha en ”cool” choklad. Men det slutade med att den frös till is. Nu har jag en chokladig isklump. Jag trodde att det skulle vara en bra idé, men nu sitter jag här med tandvärk och ingen choklad. Vem visste att choklad kunde vara så komplicerat?”

Ungefär här är det dags att ge upp för nu. Visst, det kanske fattas i leveransen när skämten läses från skärmen. Men ändå. Svenska komiker – ni kan andas ut!

 

Läs mer