Sök

23.000 dokument läckta från Tesla – avslöjar tusentals larm om olyckor

TeslaFordon

Elon Musk. Foto: TT/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Tusentals fel med Teslas självkörande teknik avslöjade i enorm läcka. Elon Musks bolag kontrar med krav på att informationen raderas: ”Datastöld”.

Visselblåsare på Tesla har läckt 100 gigabyte av data till den tyska tidningen Handelsblatt – motsvarande omkring 23.000 dokument. Det skriver The Verge. Den gigantiska läckan avslöjar tusentals felanmälningar till Elon Musks elbilsföretag om bolagets teknik för självkörning. Det handlar om 2400 klagomål om självacceleringsfunktionen och 1500 klagomål om bromsarna – däribland 139 rapporter om oönskade nödbromsningar. 

I flera av fallen ska problemen ha lett till allvarliga olyckor, dikeskörningar och krockar. En anmälare skriver: ”Autopiloten fick mig nästan dödad”. 

I läckan framkommer också vad Tesla har för policys för den här typen av klagomål. Bland annat framkommer det att upprättandet av dessa ärenden är för internt bruk endast och att det i de fall då information delas med anmälaren alltid ska ske verbalt och aldrig i skrift.

Handelsblatt har bett Tesla om en kommentar men ska till svar ha fått att Tesla kräver att datan raderas och att elbilsbolaget betraktar den som ”datastöld”. 

Handelsblatt uppger att informationen kommer från flera källor.

Under eftermiddagen skriver Reuters att läckan kan stå Tesla dyrt. I värsta fall kan det handla om en kostnad på 38 miljarder för ”Tesla files”, motsvarande 4 procent av bolagets årliga omsättning. Detta eftersom Tesla inte ska ha gjort tillräckligt för att skydda persondata för kunder, anställda och affärspartners, vilket kan vara ett brott mot GDPR. 

Bollen ligger nu hos nederländska myndigheter, där Teslas europeiska högkvarter ligger. 

Läs mer