Sök

TIN Fonders kritik mot Embracer: “Självförvållat”

Embracer GroupTIN FonderGaming

Lars Wingefors, grundare och vd Embracer.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Carl Armfelts och Erik Sprinchorns techfond TIN är mycket besvikna över utvecklingen i Embracer.

Nu uttrycks frustrationen i ett öppet brev där förvaltarna kräver flera förändringar.

Det är i ett öppet brev som TIN Fonder, som leds av Carl Armfelt samt Erik Sprinchorn och som fokuserar på tech, riktar kritik mot Embracer med vd:n och storägare Lars Wingefors i spetsen.

Brevet inleds ganska mjukt och TIN Fonder, som varit ägare i Embracer sedan börsnoteringen, menar att gamingbolaget kommit ganska långt i ambitionen att bygga upp en portfölj med attraktiva tillgångar i en bransch med stor potential.

“Men vi är inte nöjda med aktiekursutvecklingen fram till, och efter, rapporten för det fjärde kvartalet 2022/2023. Tyvärr tycker vi att detta till stor del är självförvållat av bolaget. Efter listbytet till Nasdaq Stockholm tycker inte vi att kommunikationen har varit i linje med vad man  skäligen kan förvänta sig från ett noterat bolag på en huvudmarknad”, skriver TIN Fonder om Embracer som tidigare var noterat på First North. 

TIN Fonder konstaterar att börsvärdet nu är nere kring 25 miljarder kronor, och ställer det i relation bland annat med att Embracer har lagt 75 miljarder på förvärv. Mot den bakgrunden lägger brevförfattarna fram flera förslag om hur Embracer bör kommunicera framöver och hur strategin bör förtydligas för aktiemarknaden. 

Embracer bör, enligt TIN Fonder, bland annat svara på hur bolaget kan skapa ett mer förutsägbart kassaflöde inom PC/konsol-segment genom att sänka kostnaderna och investeringar och eventuellt göra mindre plattformsaffärer.

TIN ifrågasätter även om Embracer i det här läget ska ge finansiella prognoser. Om bolaget ändå väljer att göra det, bör kommunikations- och prognosmetoden ändras. Bland annat anser TIN att “potentiella” plattformsaffärer och andra stora extraordinära projekt inte ska inkluderas i prognoserna, ifall de inte är “säkra”. 

TIN Fonders kritik kommer efter den skarpa kursnedgången under de senaste veckorna, förorsakade av vinstvarningar, prognossänkningar, förseningar och, inte minst, det inställda utvecklingsavtalet som skulle ge Embracer över 20 miljarder kronor över sex år. 

TIN ägde drygt 12 miljoner aktier i slutet av april, enligt ägardatatjänsten Holdings. Det motsvarar cirka 1 procent av aktierna. Det gör TIN Fonder till bolagets sextonde största ägare. 

Läs mer