Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Styrkebesked från Zound efter miljardaffären – dubblar vinsten och slår nytt rekord

Jeremy de Maillard, vd Zound Industries. Bolaget byter snart namn till Marshall Group.

Zound Industries avslöjar ”exceptionellt” kvartal.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I slutet av mars kom nyheten. Svenska Zound Industries köper ikoniska högtalarbolaget Marshall, grundat i Storbritannien 1962. Prislappen, berättade Zounds storägare Tommy Jacobsson, landade på 1,3 miljarder kronor

Marshall ägde innan affären fem procent av Zound. Nu kommer familjen bakom Marshall att äga 24 procent av den nybildade gruppen.

Det går bra för Zound. När bolaget gjorde bokslut för 2022 stängde man sitt bästa år någonsin. Totalt ökade försäljningen med 44 procent till 3,1 miljarder kronor (visserligen en bit ifrån de 5-6 miljarderna som Tommy Jacobsson sade sig vilja uppnå inom tre när vd:n Jeremy de Maillard tog över 2020). 

Nu har Zound presenterat nya siffror och de avslöjar att tillväxten fortsätter att tugga på med kraft. I det första kvartalet så ökade nettoförsäljningen med 54 procent till 857,4 miljoner kronor. Rörelsevinsten mer än dubblades jämfört med förra året och landade på 173,8 miljoner kronor. Motsvarande kvartal i fjol låg vinsten på 70,6 miljoner kronor. 

”Det första kvartalet var ett historiskt kapitel för Zound. Förutom att vi levererat vårt tredje bästa kvartal till dags datum så kommer skapadet av Marshall Group ta vårt framgångsrika förhållande till Marshall till nästa nivå och tillåta oss att leverera musiker och musikälskare världen över med ännu bättre produkter och erfarenheter”, säger Jeremy de Maillard i en kommentar. 

Han säger vidare att det första kvartalet bör betraktas som exceptionellt och att man i kommande kvartal väntar sig tillväxt och rörelsemarginal mer i linje med bolagets långsiktiga mål, detta samtidigt som man arbetar med integrationen inom Marshall Group. 

Från och med den 15 juni kommer det inte längre finnas något Zound Industries. Bolaget byter då namn på det nya bolaget till just Marshall Group. 

Läs mer