Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tungviktarnas lifehacks – det här gör de för att lyckas med vardagspusslet

Johnny Warström, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Evelina Anttila. Foto: Press/Montage
Johnny Warström, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Evelina Anttila. Foto: Press/Montage

Att göra karriär och leva småbarnsliv samtidigt kan ofta vara långt ifrån enkelt.

I intervjuer med Breakit delar en rad tunga techprofiler delar med sig av sina lifehacks.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Livspusslet.

Samtidigt som det är högst nödvändigt att få det att fungera kan det också kännas svårt. Hur knäcker man egentligen koden? 

I ett stort reportage öppnar Johnny Warström, Evelina Anttila, Shervin Razani och Sara Wimmercranz upp och berättar om hur de gör för få karriären att gå ihop med livet som småbarns förälder. 

Här är några av deras lifehacks. 

Au pair

Svårt att få ihop arbetsdagen med hämtning och lämning på förskolan? Johnny Warström, vd och grundare av Mentimeter, har ett hack för att få det att fungera. Det stavas “au pair”.

Enligt grundaren bestämde sig han tillsammans med sin fru för att ge det en chans när de båda var tillbaka på jobbet efter föräldraledigheten. Nu är deras son 18 månader.

“Det löser vardagspusslet till ganska stor del. Det gör exempelvis att jag är garanterad att vara på kontoret 07.30 varje dag, för vi får hjälp med lämningen på förskolan”, säger Johnny Warström.

Jämställd relation 

Teamwork kan räcka långt – särskilt ett bra sådant. Det är något som Evelina Anttila, managing partner på riskkapitalbolaget Wellstreet och medgrundare av Justic, är tydlig med:

“Jag hade inte fått ihop det om jag inte varit i en jämställd relation. Vi har delat lika på allt, säger Evelina Anttila, som tillsammans med sin make har barn i åldrarna 3 och 6 år.

Hon sticker inte under stol med att det krävs mycket prioriteringar. Paret har också fått en del hjälp av familjen, berättar hon.

Killräckligt 

Att hitta en balans i vardagen kan tyckas vara lättare sagt än gjort. Många gånger är det flera komponenter som spelar in för att lyckas. Ett hack som hjälpt Evelina Anttila är att göra saker “killräckligt.”

“Som tjej är det så himla lätt att man hamnar i ‘duktig flicka’-fällan, att ofta överprestera och överleverera. För min del har det varit en jätteviktig del i att hitta balansen att skruva ned prestationskraven på sig själv. Där borde man ta rygg på snubbar. De verkar ha lyckats bättre med det. Jag hörde någon säga att tjejer ska göra saker ‘killräckligt’, alltså att känna att det man gör får vara good enough”, säger Evelina Anttila.  

Jobba i skift 

Entreprenören och investeraren Shervin Razani har tillsammans med sin fru tre barn, som nu är i åldrarna 2 år, 6 år och 9 år. Samtidigt driver han rekryteringsbolaget Jurek och är aktiv i flera av bolagen han har investerat i. Hur får han timmarna att räcka till.  

Svaret: Han har delat upp arbetsdagen i skift.

Razani börjar arbetsdagen på morgonen och jobbar till omkring kl 16. Därefter tar han en paus och spenderar tid med barnen och familjen. Klockan 21 kör han igång igen och jobbar ytterligare tre timmar innan han går och lägger sig.

“Jag arbetar lika mycket som innan jag fick barn, men nu jobbar jag på natten istället. Så jag har skurit ned på sömnen.”

Skrota perfektion

För Sara Wimmercranz, medgrundare av bland annat Backing Minds, är stenhårda prioriteringar ett måste. Hon har tre barn och ett fjärde är på väg.

 “Jag har helt skrotat perfektion. Vem bryr sig om sängen är obäddad och om man behöver hoppa över ett skoberg i hallen varenda gång man kommer hem? Stäng dörren och gå ut och hoppa i en vattenpöl istället.”

Läs hela reportaget här: Techprofilerna öppnar upp – så får de karriären att gå ihop med livet som småbarnsförälder

Läs mer