Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Meta dumpar GIF:arnas guldgruva – gör brakförlust

Mark Zuckerberg gjorde en brakförlust på Giphy-affären.

Värdet rasar med nära 90 procent.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Facebooks moderbolag Meta har gått med på att sälja Giphy – appen med ett bibliotek av GIF:ar – till Shutterstock för 53 miljoner dollar, motsvarande 560 miljoner kronor. 

53 miljoner dollar. Håll den siffran i huvudet. För nu ska vi berätta vad Meta betalade för Giphy bara för tre år sedan. Köpeskillingen rapporterades då landa på hela 400 miljoner dollar, skriver Reuters

Även om det inte går någon ekonomisk nöd på Meta, bolaget omsatte 27,9 miljarder dollar i första kvartalet, så är det inget snack om saken. Giphy säljs med 90-procentig rabatt och blir en brakförlust på 347 miljoner dollar för Meta. 

Bakgrunden till försäljningen är att brittiska myndigheter förra året gett order till den amerikanska techjätten att sälja förvärvet efter oro för att det skulle hämma konkurrensen med sociala medier-plattformar som Snapchat och Twitter. 

Shutterstock-aktien handlades upp i efterhandeln på Wall Street efter nyheten om köpet av GIF:arnas guldgruva. Bolaget uppger att Giphy haft “minimal” tillväxt de senaste åren men att man har planer på att vända detta, med start 2024. 

Affären väntas bli klar de närmaste månaderna.

Läs mer