Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Meta skickar din data till USA – får rekordhöga böter

Mark Zuckerberg, vd för Meta.

Facebook-ägaren Meta ska betala 14 miljarder (!) kronor.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Facebooks och Instagrams moderbolag Meta ska betala 1,3 miljarder dollar, motsvarande runt 14 miljarder kronor, i böter till EU efter att bolaget delat data om europeiska användare med USA och därmed inte kunnat skydda den från eventuellt snokande amerikanska myndigheter, skriver Bloomberg. Meta får också en deadline när bolaget måste strypa dataflödet helt och hållet.

EU-kommissionen skriver att sociala medier-jätten brutit mot GDPR och blundar för ”riskerna gentemot de grundläggande rättigheterna och friheterna” hos användarna.

Bötesbeloppet är det högsta någonsin från EU och ligger långt över de 746 miljoner dollar, motsvarande 7,9 miljarder kronor, som tidigare utfärdats till Amazon. 

Meta har nu fem månader på sig att strypa flödet från Europa. 

Beslutet kan också ses som den senaste rundan i segdragen historia som kastat Meta och tusentals andra bolag in i ett juridiskt vakuum. Detta efter att EU:s högsta domstol 2020 valde att annullera en tidigare pakt mellan blocken med motiveringen att datan inte var säker på amerikansk mark. 

1,2 miljarder dollar kommer inte knäcka Meta, men kanske inte heller gå obemärkt förbi. Techgiganten omsatte 27,9 miljarder dollar i det första kvartalet i år. 

Läs mer