Sök

Annonssamarbete med Frends

Nu kommer iPaaS: Fem anledningar till att varje (SaaS-)bolag måste känna till ännu en förkortning

FrendsSaaSiPaas

Kristoffer Lundegren, försäljningschef, Frends.

Hannah Runsten

Integrationer är en förutsättning för att SaaS-bolagens smarta lösningar ska kunna prata med kundernas andra system – och därmed ofta en förutsättning för affären. Men det är ett (häst)jobb att utveckla och underhålla dessa integrationer, och utveckla nya allt eftersom marknaden förändras. Lösningen är iPaaS, som enkelt förklarat innebär att SaaS-bolagets kunder kan prenumerera på integrationer.

”CRM-systemet ska prata med bokföringssystemet som ska prata med lönesystemet – driften i världens företag, och i offentlig sektor, hänger till stor del på att olika program och applikationer kan kommunicera med varandra. Integrationen möjliggör automation och en smart och säker verksamhet”, säger Kristoffer Lundegren som är försäljningschef på nordiska iPaaS-bolaget Frends.

För alla som jobbar med att utveckla integrationer är det här ingen nyhet. Stora resurser läggs på att olika system ska kunna dela data med varandra. Och när uppdateringar sker i ett system, eller när verksamheter överväger att byta systemleverantör, är knäckfrågan ofta hur integrationen ska gå till.

”Integrationsmöjligheterna är centrala för alla verksamheter och det gör dem också centrala för företagen som utvecklar de olika lösningarna. Ett litet SaaS-bolag med en oerhört smart lösning kommer inte att kunna sälja in den om inte lösningen kan integreras i kundens ekosystem av närliggande system”, förklarar Kristoffer Lundegren.

Vill du lära dig mer om digitala ekosystem och vägar till morgondagens kunder? Läs mer och anmäl dig till Breakit och Frends frukostseminarium här!

Från SaaS-bolag till kommuner

Och det är här som Frends eiPaaS kommer in i bilden (alltså enterprise intergration platform as a service). Deras integrations- och automationsplattform har redan gjort det möjligt för mer än 5 000 kunder världen över – allt från små SaaS-bolag till stora mjukvarubolag och svenska kommuner – att prenumerera på integrationer och uppdateringar av desamma.

”Många större systemleverantörer har lagt oerhörda resurser på att över tid bygga egna integrationsplattformar, som de måste utveckla och underhålla manuellt. Även de ser nu fördelen med ett partnerskap med Frends, exempelvis ERP-bolagen Jeeves och Visma. Små innovativa SaaS-bolag har varken tiden eller kapitalet som krävs för att bygga en egen plattform – och med Frends behöver de inte heller göra det.”

När du enkelt kan erbjuda integration mot andra system så öppnar det upp mängder av nya affärsmöjligheter för ditt SaaS-bolag

Tänk dig följande exempel: Den stora kunden är intresserad av ditt smarta och innovativa system. Men kunden kräver att ditt företag utvecklar integrationer mot en rad andra affärssystem. Samtidigt dyker en ny potentiell kund upp och ber om detsamma. Till råga på allt har de två kunderna olika affärssystem – och innan du fixat integrationen så kommer ingen av kunderna att välja ditt system. Kristoffer Lundegren säger att det är här iPaaS-systemen kan göra enorm skillnad, och listar en rad fördelar:

Fem fördelar med iPaaS

1. Snabbare time-to-market. Dra nytta av att snabbt och enkelt fixa integrationerna med low-code och API:er samt få automatisk övervakning och dokumentation. Dessutom får du kundens processer att fungera effektivt. Tiden du får över kan du fokusera på din kärnverksamhet och att vidareutveckla din produkt.

2. Nya affärsmöjligheter. Genom en iPaaS-leverantör blir ditt system tillgängligt för fler kunder samtidigt som du kan lägga mindre tid och resurser på att manuellt bygga integrationer mot hundratals olika system.

3. Ökad kundnöjdhet. Integrationerna ska bara fungera, så känner många kunder. Men en uppdatering i ett system i ekosystemet kan lätt kräva utveckling av den integration du byggt mot just det systemet. Med en iPaaS-leverantör slipper du manuell utveckling och kan se fram emot en fortsatt sömlös integration.

4. Minska kostnader för utveckling och underhåll. Det finns en rad tjänster som det är smartare att hyra in än att hålla med själv. Du har en lösning för din bokföring och en molntjänst snarare än en egen serverhall. iPaaS innebär att du på samma sätt kan förenkla din integrationshantering.

5. Segla ifrån konkurrenterna. Om det står mellan ditt system och ett annat kommer implementationstid och smidighet ibland vara avgörande. Om integrationen inte längre är ett problem ökar sannolikheten att kunden väljer din lösning.

”Förut var det vanligt att företag valde partners och lösningar utifrån IT-förutsättningarna. Kan vi ens använda den här smarta lösningen? Genom att använda Frends kommer svaret alltid att vara JA. Så omfamna ekosystemet av affärssystem och tech-tjänster och se det som en möjlighet – när du enkelt kan erbjuda integration mot andra system så öppnar det upp mängder av nya affärsmöjligheter för ditt SaaS-bolag”, avslutar Kristoffer Lundegren.

Lär dig mer om hur digitala ekosystem och iPaaS-system kan gynna ditt SaaS-bolag – läs mer och anmäl dig till Breakit och Frends frukostseminarium här!

Här kan du läsa mer om hur SaaS-bolaget Efecte utökat sitt erbjudande med Frends hjälp. 

Läs mer