Uppgifter: Apple har planer på att stänga musiktjänsten Itunes

Breakit - Uppgifter: Apple har planer på att stänga musiktjänsten Itunes

Foto: TT/Mark Lennihan

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Men uppgifterna dementeras av den amerikanska it-jätten.

Att musikstreaming är på framfart råder det ingen tvekan om. Här på Breakit har vi vid ett flertal tillfällen kunnat rapportera om nya användarrekord för tjänster så som Spotify och Apple Music, samt att marknaden som helhet växer i snabb takt.

Men som det ofta är: När en ny teknik äter marknadsandelar, då tappar en annan. 

Nu gör uppgifter gällande att Apples musikbutik Itunes, som bygger på nedladdningar av enskilda låtar och album snarare än prenumerationer kopplade till streaming, kan vara på väg att stängas ned. Enligt källor till sajten Digital Music News kommer Itunes att stängas ned under de kommande två åren, med anledning av de hastigt minskade nedladdningssiffrorna.

”Om Steve Jobs hade varit vid liv hade han stängt ner den”, säger en källa till sajten, med innebörden att Apples nuvarande vd Tim Cook försöker mjölka ur varenda dollar ur en utdöende teknik.

Uppgifterna dementerades dock senare av Apples Tom Neumayr, som till Recode kort kommenterar:

”Det stämmer inte.”

Det som talar för att Apple kan vara på väg att stänga ned Itunes är faktumet att allt fler väljer att konvertera från nedladdning till streamingplattformar. Itunes är på sätt och vis en konkurrent till den egna plattformen Apple Music och kanibaliserar förmodligen på Apple Musics tillväxt. Genom att stänga ned Itunes skulle konverteringstakten kunna öka ytterligare och Apples musikerbjudande bli tydligare. 

Det som talar emot en avveckling är att nedladdningsmarknaden fortfarande är stor – i fjol laddades det ned musik för 2,3 miljarder dollar. Detta är förvisso en kraftig minskning jämfört med peaken 2012 då digitalt nedladdad musik omsatte 3,9 miljarder dollar, men nedladdad musik fortfarande en bra affär för Apple.

Även streamad musik är dock numera en bra affär, inte minst för skivbolagen som äger musiken. För världens största skivbolag, Universal Music Group, har intäkterna från Apple musikbutik Itunes minskat med 32 procent jämfört med motsvarande tidpunkt förra året. Detta samtidigt som intäkterna från streamingplattformar som Spotify och Apple Music ökat med 59,7 procent procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER