Sök

Desenio-utmanaren Posterton backar – och nu lämnar grundaren

PostertonThis Groupe-handel

Mattias Skog. Foto: Press/Faksimil

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Posterton föddes som en uppstickare mot branschgiganten Desenio.

Men fjolåret blev tufft och tillväxten är borta för affischförsäljaren.

Nu lämnar grundaren Posterton som köptes upp för några månader sedan.

Att fjolåret var “tufft” är faktiskt e-handelsbolagets egna beskrivning av 2022 i den färska årsredovisningen. 

“Marknaden präglades av stor osäkerhet, stigande räntor, inflation och skenande energipriser. Allt detta hade givetvis stor inverkan på konsumentens beteende”, skriver Posterton som tidigare, åtminstone hösten 2021, har gett uttryck för en mer positiv bild av utvecklingen än den betydligt större konkurrenten Desenio. 

Årsredovisningen visar att Posterton, som tidigare hade möbeljätten och återförsäljaren Mio som största ägare, omsatte 6,3 miljoner kronor under 2022. Det var en minskning från 8,4 miljoner föregående räkenskapsår som var bolagets första och som omfattade totalt 16 månader. 

Postertons vd och grundare Mattias Skog skriver i årsredovisning att bolaget under 2022 ställde om från en tillväxtstrategi till att fokusera mer på lönsamhet och att bolaget har genomfört kostnadsbesparingar. Parallellt har Posterton expanderat geografiskt och har nu språkligt anpassade e-handelsbutiker i 27 länder. 

Rörelseresultatet under 2022 skrevs till minus 16 miljoner, upp från minus 24 miljoner året dessförinnan. 

“Med hänsyn till den lägre kostnadsnivån och stigande nyckeltal från SEO och besökstrafik ser jag positivt på 2023 med mål att arbeta vidare mot lönsamhet”, skriver Mattias Skog i den årsredovisning som lämnades in till Bolagsverket i förra veckan. 

Grundarens sorti

Men han kommer inte att arbeta vidare mot den hägrande vinsten, åtminstone inte som vd i Posterton. Breakit har nämligen snappat upp uppgifter om att han är på väg att lämna bolaget.

Avhoppet kommer två och ett halvt år efter han grundade Posterton och några månader efter att bolaget sålts till This Group. Den transaktionen baserades på en värdering om 65 miljoner kronor och köpeskillingen betalades i sin helhet med aktier i det nya ägarbolaget. 

Mattias Skog är sparsam med svar på Breakits frågor om avhoppet, hans aktieinnehav och om bolagets utveckling. 

”Varför jag slutar är inte konstigare än att bolaget är sålt, så det är dags för mig att hitta på något nytt”, skriver han dock i ett sms och hänvisar sedan till styrelsen. 

Postertons ordförande Ali Farmandeh, som även är vd i ägaren This Group, bekräftar att Mattias Skog ska lämna, något bolaget avser att kommunicera via ett pressmeddelande inom en snar framtid, på onsdagen eller senast på torsdagen. 

Han vill inte säga mycket mer än så i dagsläget, till exempel hur det har gått för Posterton under de fyra första månaderna av 2023. 

“Det kommer att vända”, säger han dock om utsikterna för resten av året. 

This Group, som flera gånger luftat planer på en börsintroduktion, äger bolag i en rad olika segment med hälsa och livsstil som övergripande tema. Bolaget har enligt Ali Farmandeh drygt 280 aktieägare. Nettoförlusten under räkenskapsåret 2021 skrevs till nästan 37 miljoner kronor. This Group grundades av Lucy Dahlgren som även grundat Bayn, bolaget som sedermera förvandlades till det börsnoterade förvärvskonglomeratet Humble Group. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer