Sök

Källor: Northvolt på väg att ta in 10 miljarder – kan skjuta upp notering

NorthvoltBatterier

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: TT.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nya fabriksplaner tvingar Northvolt att snygga till balansräkningen, skriver DI.
Tidningen erfar att batteriutmanaren därför planerar att ta in 10 miljarder kronor via ett konvertibellån – och att detta skjuter bolagets börsnotering på framtiden.

Det hände mycket kring batteritillverkaren Northvolt förra veckan. Breakit tog del av den senaste årsredovisningen som blottade ökad omsättning men också att förlusten växte med 194 procent för den svenska utmanaren. Northvolt-grundaren Peter Carlsson varnade för att batteriboomen är en tickande klimatbomb i en gästkrönika i The Economist och anställa vid bolagets fabrik i Skellefteå larmade om omänskliga arbetstider. Som om inte det var nog så har Northvolt beslutat sig för att gå vidare med bygget av en ny batterifabrik i tyska Heide och går vidare med tankarna på en nordamerikansk dito. 

Det händer som sagt mycket kring Northvolt. Och den här veckan ser ut att bjuda på mer action. DI erfar att bolaget är i processen att emittera ett obligationslån på drygt tio miljarder kronor som i framtiden kan konverteras till aktier. Tidningen hänvisar till källor. 

Bakgrunden till de nya miljarderna är att Northvolt, som ska få omfattande ekonomiskt stöd från den tyska regeringen, måste stärka balansräkningen för att säkra expansionsplanerna, skriver DI. Northvolt använde samma metod för att fylla på kassan i fjol.

”Intresset från långsiktiga internationella investerare är stort men investerarna är också noggranna i sin 'due dilligence' (företagsbesiktning) vilket gör att processen tar tid”, säger en källa. 

DI erfar att emissionen av konvertibellånet kan skjuta fram en börsnotering av Northvolt till slutet av 2024 som tidigast, men mer sannolikt till 2025 eller senare.

Northvolts kommunikationschef Anders Thor säger att man inte har några kommentarer om uppgifterna men att Northvolt befinner sig i ”en ständigt pågående finansieringsprocess.”

Läs mer