Sök

Handelshögskolan varnar kan inte längre lita på svenska betyg: "Rödflaggar skolor"

Edtech

Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Vi kan inte längre lita på att det är rätt elever som kommer in på de mest eftertraktade utbildningarna”, skriver Handelshögsskolans rektor i en debattartikel.

Glädjebetyg, alltså att elever får högre betyg än vad de har förtjänat, har varit en het potatis i samhällsdebatten de senaste åren. När skolinspektionen gått igenom betyg från flera skolor har de sett att flera elever har fått högre betyg än vad de har presterat på nationella proven. Bland de skolor som pekats ut från Skolinspektionen finns bland annat internatskolan Lundsberg och prestigeskolorna Östra Real och Campus Manilla.

Nu larmar rektorn för Handelshögskolan, där flera stora svenska techbolag som Klarna, Budbee och Voi fötts, för att de inte längre kan lita på betygen som eleverna får på de svenska gymnasieskolorna. 

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver rektorn Lars Strannegård att de har börjat ifrågasätta rättvisan i hela det svenska antagningssystemet.

“Om sambandet mellan prestation och utfall sätts i gungning äventyras den mest effektiva av organiseringsprinciper: tilliten till samhällsinstitutionerna”, skriver han i artikeln.

Handelshögskolan överväger nu att vidta hårda åtgärder mot sökande från elever från de skolor som Skolinspektionen pekar ut. Han nämner specifikt tre åtgärder.

  • Göra utökade diagnostiska prov av antagna elever från de skolor som Skolinspektionen uppmärksammat.
  • Rödflagga vissa skolor och i stället utforma egna antagningstester för elever från dem.
  • Helt överge det nationella antagningssystemet till kandidatstudier och förlita oss på vår egen antagning.

Han skriver också att detta är inget de vill göra, men om de inte kan lita på betygssystemet blir det tvungna.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer