Sök

KRÖNIKA

JULIA DELIN: “Dirty term sheets” förstör ekosystemet för startups

riskkapitalEntreprenör

Julia Delin, vd SSE Ventures. Foto: Press/iStock

Breakit

Breakit

Det inte bara är entreprenörerna som faller offer för dirty term sheets, utan även de tidiga ängelinvesterarna – de som är de viktigaste stöttepelarna.

Det är därför allas gemensamma ansvar att se till att ekosystemet kring startupbolagen fungerar.

Det skriver Julia Delin, vd SSE Ventures, i en krönika.

“Detta är ett fantastiskt bolag, men änglarna får inte tillbaka mycket i en försäljning givet alla preffar.”

Det var Caroline Rosén, coach på SSE Business Lab och medgrundare av DHS Venture Partners, som berättade det för mig. Ett bolag hon tidigt investerat i riskerar att bli en dålig affär – även om det får en bra värdering vid försäljningen. Trots att Caroline trodde på detta bolag före många andra och har lagt ned oräkneliga timmar på att stötta grundarna, kommer hennes arbete inte att synas i plånboken. Denna situation fick mig att inse de enorma problem som tidiga likvidationspreferensaktier (“preffar”) kan skapa för affärsänglar, entreprenörer och startupekosystemet i stort.

Preffarna är ännu en baksida av investerarnas erbjudande med dåliga villkor, eller “dirty term sheets”. Poängen är att det inte bara är entreprenörerna som faller offer, utan även de tidiga ängelinvesterarna – de viktigaste stöttepelarna i ekosystemet.

Caroline är inte ensam om att uppleva problemen. Änglarna jag tala med berättar om hur de börjat se effekten av preffar som smugit sig ner på seed och pre-seed nivå. Att preffar krävs av VC-firmorna så tidigt kan skapa ett vattenfall av A, B och C-versioner av aktier som gör att änglarna vid försäljning inte har rätt till ersättning förrän investerarna med högre aktieklasser fått sina pengar. Vissa investerare kräver till och med 3x pengarna tillbaka innan någon annan investerare får sitt.

Många VC-firmor träffar bolag som är alldeles för färska – och förlitar sig på att änglarna i deras nätverk stöttar bolagen med tid och kapital fram till att de är redo för en VC

Att ha en god relation med änglar är ett krav för överlevnad för VC-firmorna. Änglarna står nämligen för merparten av deras dealflow – de varma rekommendationerna som investerarna förlitar sig på för att kunna sålla fram de bästa bolagen att investera i. Många VC-firmor träffar också bolag som är alldeles för tidiga för att de ska kunna investera, och förlitar sig på att änglarna i deras nätverk stöttar bolagen med tid och kapital fram tills dess att de är redo för en VC. 

VC-firmorna riskerar alltså ganska mycket av sin konkurrenskraft genom att kräva villkor som späder ut eller nedprioriterar tidiga ägare och investerare. Vissa har förstått detta, som Peter Carlsson på Spintop Ventures, som investerar i Seed/Serie A.

“Vi tar alltid bara common shares (stamaktier) när vi investerar”, säger han på en lunch.

Jag uppmanar honom att skriva det på Spintops hemsida, för jag är numera övertygad om att detta i framtiden kommer att bli en hygienfaktor för både entreprenörer och änglar när de väljer vilka investerare de ska jobba med.

Har man tur som ängel så har man entreprenörer i sin portfölj som vägrar acceptera term sheets med preferensaktier före Serie A. Detta är en riktlinje som är bra att följa. Men det är inte bara entreprenörernas ansvar att se till att preffar inte kommer in för tidigt.

Har man tur som ängel så har man entreprenörer i sin portfölj som vägrar acceptera term sheets med preferensaktier före Serie A

”Att acceptera tuffa avtal kan vara ett nödvändigt ont om det inte finns andra alternativ för en entreprenör. Men istället för att tvinga fram dålig etik borde vi utbilda ekosystemet i hur vi skyddar entreprenörer samtidigt som vi uppmuntrar till ökat risktagande och engagemang. Även om ingen vill vara en del av en 'dirty play', fortsätter det att förekomma – vilket säger mycket om situationen för änglar och entreprenörer idag”, sade Andreas Grape, som grundat Nordic Angels tillsammans med Ash Pournouri, när vi diskuterade frågan häromdagen. 

Vi måste alla gemensamt ansvara för att ekosystemet kring startupbolagen fungerar. Dels genom att säkerställa att entreprenörerna äger tillräckligt med bra villkor och därmed får ut tillräckligt vid en försäljning för att vara motiverade, men också så att änglarna ska få betalt för det arbete och den risk de tar med sina tidiga investeringar. Detta för att Sverige fortsatt ska vara ett ekosystem som det är attraktivt att skala upp bolag i – för både entreprenörer och änglar.

JULIA DELIN, vd på SSE Ventures

LÄS MER: Strängare krav och ”dirty term sheets” – så pressar investerarna startups som behöver cash (i dåliga tider)​

Läs mer