Sök

Annonssamarbete med Sverigeresan med Swedbank

Från enmansfirma till Gotlandskoncern – med hållbarhet som (vältajmat) verktyg

SwedbankHållbarhetTillväxt

För Robert Wagman, grundare av All-el på Gotland, är hållbarhetssatsningarna en naturlig del av bolagsresan.

Hannah Runsten

Det som startade som en helt vanlig elfirma 2006 – med Robert Wagman som enda elektriker – är nu fem företag som kretsar kring el, elektrifiering och hållbarhet på solsäkra Gotland. Nästa steg på bolagsresan är en app som gör din carport till en publik laddstation.

I artikelserien Sverigeresan tar Breakit och Swedbank dig som läsare med på en resa i Sverige och träffar bolag och entreprenörer som förändrar. I storstaden, bruksorten eller förorten, vid foten av ett berg eller mellan två sjöar hittar vi fascinerande exempel på att hela Sverige lever. Deras drivkraft är passion, deras motto är hållbarhet och blicken är fäst på långsiktig tillväxt. I Sverigeresan tar vi del av företagens framtidsvision och drömmar, men även deras utmaningar. Vi reder också ut om de själva håller med om att de är några av Sveriges främsta förnyare.

När Robert Wagman var färdigutbildad elektriker flyttade han från Stockholm till Gotland och tog samtidigt det stora steget att starta eget. Året var 2006, och precis som de flesta nya företagare var han glad att uppdragen trillade in över huvud taget.

”I början fanns det ingen kundbas alls i och med att jag var nyinflyttad till ön. De första åren levde jag på gränsen, och hade någonstans mellan 5 000 och 10 000 kronor i månaden att klara mig på.”

Friheten i att vara egen vägde ändå tungt, och därför var det med viss vånda han efter några år märkte att uppdragen faktiskt trillade in snabbare än han själv kunde hantera dem.

”Jag tvivlade länge på om jag ville ta det steget, anställa och bli chef. Som tur är hade jag fått en mentor i form av min redovisningskonsult, och vi pratade igenom det här steget länge och väl. Till slut var läget rätt, och jag är väldigt tacksam att jag tog klivet”, säger Robert Wagman.

Att ta steget från egen till att växa bolaget var inte en självklarhet för Robert Wagman. Idag är han glad att han vågade. 

Parallellt med elfirman All-el, som nu sysselsätter 12 personer, bestämmer sig Robert för att ta sig an ett större fastighetsprojekt. Projektet är ett klassiskt utvecklingsprojekt – köpa mark, förbereda och stycka av villatomter – och sälja dem till människor som vill bygga sitt drömhem. Men fastighetsprojekt kostar innan de smakar.

”I den här vevan var det en bank som trodde på mig och det var Swedbank. De hjälpte mig med den initiala finansieringen och sedan dess har vi byggt en riktigt bra kontakt.”

Vill du veta mer om hur ni kan ta ert företag i en mer hållbar riktning? Klicka här!

Solceller, laddstolpar och energilager

Samtidigt som Robert Wagman kämpar med bygglov och försöker få sitt tomtprojekt i hamn (oroa dig inte, det gick bra till slut) så väcks en ny idé. Kanske är det kombinationen av elfirma, fastighetsbolag och solsäkerheten på Gotland som gör att Robert Wagman 2018 börjar fundera på att sälja och installera solceller. Och tankens makt är stor, för hösten 2021 uppstår en möjlighet att förvärva ett mycket litet solcellsföretag. Efter omstrukturering och uppskalning går bolaget på två år från 3,5 till 35 miljoner kronor i omsättning. Samtidigt börjar hållbarhet klättra på Roberts personliga och affärsmässiga agenda.

”På ett personligt plan är det min övertygelse att vi alla måste börja göra saker på ett annat sätt. Vi kan inte längre fortsätta att konsumera och förbruka fossila bränslen som vi gör. På ett affärsmässigt plan såg jag också möjligheten att tillgodose marknadens växande behov av hållbara energilösningar”, berättar Robert.

Det sparar tid och transporter, och dessutom vill jag tro att det skapar stolta kollegor

Idag installerar Robert Wagmans olika företag i koncernen Wagmanbolagen solceller, laddstationer, energilager, larm och övervakning  och de anställda har hållbarhet och energieffektivisering på agendan när de är ute och pratar med kunderna. LED-belysning och rörelsedetektorer är andra produkter som minskar belastningen på både miljön och kundernas elräkningar. Hållbarhet har också blivit ett viktigt ledord i den interna driften.

”Vi har till exempel bytt ut hela fordonsflottan mot rena elbilar. Även här har vi fått hjälp av Swedbank som är med och finansierar vår övergång via leasing. Vi har också anlagt en egen återvinningsstation vid huvudkontoret för allt avfall som vår verksamhet för med sig. Det sparar tid och transporter, och dessutom vill jag tro att det skapar stolta kollegor.”

Solceller, laddstationer och energilager är några av de produkter som Robert Wagman och hans team på All-el installerar.

Från elfirma till techbolag

17 år efter att Robert Wagman startade eget i den kanske något konservativa elbranschen har mycket hänt. Nästa steg i entreprenörsresan vittnar om hur mycket som faktiskt har förändrats. 2023 går Wagmanbolagen in som investerare och delägare i startup-bolaget Reload. Appen Reload kommer att göra varje (frivillig) villaägares laddstolpe till en publik dito, redo att hyras ut till eltörstande bilar.

”Laddstolpar är en bristvara och det är ett problem om vi ska lyckas med elektrifieringen i tid. Reload kommer att bli Sveriges största app för delning och uthyrning av laddplatser. Du kan med andra ord göra din privata laddstolpe publik och sökbar när du inte själv använder den”, förklarar Robert.

Satsningen på elektrifiering och hållbarhet är vältajmad rent affärsmässigt, och Robert Wagman säger att de fått en enorm skjuts framåt av såväl en ökad vilja att leva hållbart som de stigande elpriserna. Och även om i stort sett all tillväxt i företagen har finansierats på egen hand har hållbarhetstänket också gett mersmak de gånger man behövt ta ett lån eller öka en checkkredit.

”Många banker erbjuder olika former av grön finansiering till sina kunder för deras satsningar och investeringar i syfte att motverka viss klimatpåverkan. Jag tror faktiskt inte att vi har någon specifik grön finansiering just nu. Däremot ser jag på våra räntevillkor att vi får ta del av dessa ränterabatter då våra företag är med och bidrar till andra företags och privatpersoners hållbarhetsresa genom våra ellösningar.”

Här kan du läsa mer om olika typer av finansieringslösningar hos Swedbank.

Behöver ni hjälp att bygga en hållbar ekonomi i bolaget? Klicka här för att läsa mer om vad Swedbank kan hjälpa till med!

Läs mer