Sök

Efter många turer – i dag inleds processen mellan Spotify och facken

SpotifyKollektivavtal
Daniel Ek, medgrundare och vd på Spotify och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande på Sveriges Ingenjörer. Foto: Press/Sveriges Ingenjörer/Montage.

Daniel Ek, medgrundare och vd på Spotify och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande på Sveriges Ingenjörer. Foto: Press/Sveriges Ingenjörer/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Turerna har varit många – men nu inleds förhandlingarna om kollektivavtal på Spotify mellan streamingjätten och flera fackföreningar.

Hur lång tid processen kommer att ta är däremot oklart.

Idag påbörjas förhandlingarna om kollektivavtal på Spotify, knappt en månad efter att några av Sveriges största fackföreningar ställt krav på streamingjätten.  

“Unionen ser fram emot konstruktiva förhandlingar med Spotify och vår förhoppning är att förhandlingarna leder till att vi kommer överens om ett avtal”, skriver Johanna Green, pressekreterare på Unionen, som också bekräftar att förhandlingarna inleds idag. 

Hur lång tid processen kan komma att ta är svårt att svara på. Men Unionen tycks vara säkra på att ett kollektivavtal är att vänta för de anställda på Spotify.  

“Från att man inlett förhandlingar tar det oftast mellan två och sex månader till att avtalet tecknas”, skriver Johanna Green till Breakit.

Även Caroline Lindeberg, rådgivare på Akavia, bekräftar att förhandlingarna börjar idag. Hon vill inte kommentera ytterligare, mer än att fackföreningen hoppas på "goda och givande samtal."

Sveriges Ingenjörer, som också sitter med vid förhandlingsbordet, väljer också att inte kommentera.

“Vårt fokus ligger på dialogen med företaget och få till så konstruktiva förhandlingar som möjligt”, skriver Alexander Orlinge, pressansvarig för fackföreningen. 

När Breakit når Spotify skriver en talesperson att bolaget av respekt för den pågående dialogen med fackföreningarna inte vill kommentera “utanför de officiella processerna”.

Trots att förhandlingarna inleds först idag har turerna redan varit många. 

I mitten av april krävde facken att Spotify inför kollektivavtal för anställda. Dagen efter fortsatte de att markera emot techjätten och radade upp sig utanför entrén till bolagets huvudkontor. Därefter tog det inte många dagar innan Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek kommenterade kravet i ett internt meddelande till de anställda. 

”Vi måste påminna oss om att det är både lagligt och möjligt att bedriva snabbrörlig och konkurrensutsatt verksamhet utan kollektivavtal. Vi måste tillåta en diskussion om att kollektivavtal kan vara avgörande i vissa branscher och bolag, men inte i andra”, var en av sakerna han skrev i meddelandet. 

Men det tog inte slut där. 

Några dagar senare möttes bolagets anställda av en DJ, snacks och ballonger – och informationsblad som jämför kollektivavtal med villkoren Spotify har idag.

I flygbladen, som bär titeln “Spotifys modell” står bland annat att Spotify har “respekt för hur den svenska modellen är fördelaktig för vissa typer av bolag, men vill ifrågasätta om samma modell bör appliceras på ett bolag som Spotify”.

Spotify kommenterade då till Breakit att det var efter anställdas efterfrågan som bolaget satt ihop ett informationsblad som summerar hur Spotifys villkor ser ut idag. Syftet var att anställda ska kunna jämföra med villkoren i ett kollektivavtal. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer