Viggo Cavling: Jag kommer att sakna Uberpop – av flera skäl

Viggo Cavling: Jag kommer att sakna Uberpop – av flera skäl

FOTO: AP Photo/Bastien Inzaurralde

Viggo Cavling

Krönikör

"Det är intressant att Uber Pop bara fick leva i något år i det svenska samhällskontraktet samtidigt som ensamåkare med 2000 kronor i timpris kan överleva i årtionde på en gangsterkörning om dagen", skriver Viggo Cavling.

Samhällskontraktet.

Detta ord använde närings- och IT-minister Mikael Damberg många gånger när han pratade på SUP46 i tisdags på Breakits utfrågning. Att det är viktigt att även den nya digitala, delningsekonomin ingår i samhällskontraktet.

“Det går inte att foga ihop det amerikanska skattesystemet med den svenska välfärdsmodellen”, förklarade Mikael Damberg.

Sant. I dag meddelar Ubers svenska vd Alok Alström i Dagens Nyheter att företaget lägger ner den billigaste tjänsten Uber Pop. 30 dömda svarttaxiåkare med Ubers system i mobilen är 30 brott mot samhällskontraktet. Om en vecka kommer Uber Pop att försvinna från min mobil. Jag kommer att sakna de, absurt låga priserna mest. Men jag kommer också att sakna mötena med människor som precis anlänt till Sverige. Människor som inte kan språket, men ändå hittar i vår vackra huvudstad.

För mig, och jag tror för dem som kör Uber Pop, är det bättre att de arbetar i ett dåligt system än utan några avtal alls. Men jag förstår att Mikael Damberg inte håller med. Det är intressant att Uber Pop bara fick leva i något år i det svenska samhällskontraktet samtidigt som ensamåkare med 2000 kronor i timpris kan överleva i årtionde på en gangsterkörning om dagen. Att lättlurade, amerikanska turister får betala notan är mer absurt än Uber Pops priser.

Vad finns mer att säga om IT-minister Mikael Damberg på SUP46? Jag tycker att det är positivt att han tycks förstå att den digitala revolutionen kommer att omfatta allt och alla inom en snar framtid. Jag hörde Stefan Löfven på webdagarna när han ville bli statsminister och det var uppenbart att hans syn på digitaliseringen var mycket grund. “Internet var blott en bransch bland andra”, var Löfvens kärna.

Jag förstår dock inte varför IT-minister Mikael Damberg inte satsar mer på Ed-tech. Ta fram en rejäl handlingsplan och belöna de skolor är först med digtala prov och andra digitala tjänster. Att ge eleverna paddor är inte ett slutmål utan ett första steg. Att fixa 500 000 nya bostäder i Sverige kommer att ta 10 år. Att skapa världens bästa digitala skola i Sverige behöver inte ta längre tid än 24 månader.

Det om något skulle stärka samhällskontraktet.

Läs fler artiklar
LÄS MER