Google försvarar sig mot EU:s anklagelser i läckt dokument

Google EU
Google försvarar sig mot EU:s anklagelser i läckt dokument

European Parliament/Flickr

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Företaget oroas inte av EU:s stämningsansökan, men förbereder sina anställda för skarp kritik och en utdragen process.

EU har under onsdagen stämt Google för brott mot konkurrenslagstiftningen när det gäller deras rankning av sökresultat. EU har också påbörjat en utredning av Android.

Rykten gör gällande att EU kommer att kräva böter på 56 miljarder kronor vilket utgör en tiondel av Googles årliga intäkter.

Nu förbereder Google ett svar. Sajten Re/code säger sig ha kommit över ett internt PM till alla “googlers” där företagets ledning fomulerar argument, ventilerar sin besvikelse över att anklagas för det här och visar statistik på sökresultat för att styrka sitt case.

Enligt PM:et tror Google att fokus för EUs kritik kommer att ligga på sökträffar för shopping. I de bifogade diagrammen syns att Amazon och Ebay har betydligt bättre sökstatistik än Google Shopping. Flera gånger poängterar företaget att det här är början på en process, inte någon slutgiltig dom.

“Förvänta er att en del kritik kommer att vara hård. Men kom ihåg att det här också är en möjlighet för Google att ge vår version”, skriver Google.

Företaget hävdar att processen kan ta flera år och att kommissionen vid tidigare tillfällen ofta modifierat sina anklagelser.

Google skriver att de också förväntar sig att EU startar en undersökning av Android, men skriver att företagets ledning inte är orolig.

“Vi har ett väldigt starkt case”, skriver Google.

Här är Googles nyckelargument:

  1. Google ger bättre service för användare nu eftersom sökmotorn gör det möjligt att ställa frågor direkt och få bättre träffar.

  2. Konkurrensen finns bara ett klick bort och ökar hela tiden. Det finns flera sökmotorer och folk kan också använda sociala nätverk för att hitta sajter.

  3. Mobiltelefoner förändrar allt eftersom appar gör det möjligt för alla att ta sig direkt till den information de är ute efter. Enligt PM:et tillbringar människor större delen av sin tid på mobiltelefonen i appar.

  4. Konkurrensen mellan shoppingsajter ökar också hela tiden och har inte skadats av Google Shopping.
     

LÄS MER: "EU:s konkurrenskommissionär drar Google inför rätta"

LÄS MER: "EU väntas presentera stämning mot Google"

 

Läs fler artiklar
LÄS MER