Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

STARTUP:ZERO

VIGOR SÖRMAN: Jag bad om ett problem – ni gav mig 300

Vigor Sörman.

En vecka har passerat sedan lanseringen av artikelserien startup:zero – entreprenören Vigor Sörmans nya satsning där han ska testa att bygga en startup på ett helt nytt sätt (och där Breakits läsare får följa experimentet inifrån). Steg ett var att ta hjälp av er för hitta ett problem – i utbyte mot 5 procent av bolaget.

Vigor Sörman

Vigor Sörman

vigor@breakit.se

Wow, vilka smarta läsare Breakit har och vad många problem ni verkar ha. När jag gick igenom listan med de över 300 problem ni skickat in så gav det mig tre insikter:

  • Ni verkar ha problem med det mesta i livet. Bland problemen finns desperata rop från föräldralediga entreprenörer som undrar hur de ska lyckas slå ihjäl tiden utan att intellektuellt duka under. Överbelånade mellanchefer som snabbt behöver få ner sin burnrate och förlänga runway med hjälp av smarta kostnadseffektivisering i privatlivet och hemmet. Investerare som är nära ”Falling Down-sammanbrott” på grund av att man numera behöver åtta parkeringsappar för att parkera en bil. Stressade småbarnsföräldrar som kämpar med de motstridiga känslorna – att bry sig om miljön, samtidigt som de är nära att ge upp på återvinningen. Alla problem handlar såklart inte om det som skaver privat. Det finns många problem från anställda på bolag inom olika branscher som sitter med tidskrävande, ineffektiva arbetsprocesser som förmodligen skulle kunna elimineras med hjälp av en techlösning. Specialister inom cybersäkerhet som stött på problem ingen löst ännu. Frustrerade HR-chefer som vissnat på trubbiga verktyg som inte lyckas lösa de verkliga problemen. Sen finns de större och mer komplexa problemen som ensamhet, utanförskap, mental ohälsa, stress och ångest som många av er kämpar med.

För att rensa tankarna tog jag en promenad och då fick jag nästa insikt.

  • Ni gillar problem. Det är nog inte så att Breakits läsare har fler problem än gemene man. Däremot så tror jag att ni, precis som jag, går igång på att hitta problem. Ni är på ständig jakt efter problem och älskar känslan av att hitta ett problem som ni dessutom har en idé på hur ni ska lösa. För finns det en härligare tillfredsställelse än att lösa ett problem? Och det är precis det vi kommer att göra tillsammans.
    Efter att ha scrollat igenom listan på alla 300 problem ytterligare en gång så kom den tredje insikten.
     
  • Män har fler problem än kvinnor, eller..? Jag tror inte det, men tyvärr får det här startupexperimentet, så här långt, inte högsta betyg i jämställdhet. 80 procent av problemen är inskickade av män. Jag vet inte om det är för att jag själv är man, eller för att kvinnor i större utsträckning än män sätter ett filter på sig själva. Vad jag dock kan konstatera är att problemen som är inskickade av kvinnor håller en högre genomsnittsnivå än männens problem. Så här kommer en uppmaning till alla kvinnor. Skicka in dina problem och var med och påverka. Vi vill ju inte att detta ska bli ytterligare en startup som bara löser männens problem.

 Så vad händer nu? Jag har påbörjat arbetet med att validera problemen som skickats in och kommer under nästa vecka att kontakta några av er för att få en djupare förståelse kring problemställningarna. Det är fortsatt fritt fram att skicka in problem. Bäst problem vinner – oavsett om du är man, kvinna eller AI bot.

Skicka in ditt problem här och få 5 procent i den nya startupen.

LÄS MER: Så hittar du ett problem som kan bli grunden till din nästa startup – frågorna du måste besvara

Läs mer