Göran Perssons Flexenclosure börsnoteras – tar in 250 miljoner

PegrocoFlexenclosure

Göran Person, styrelseordförande i Progreco Invest. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Flexenclosure, som säljer datacenter riktade mot tillväxtländer, ska börsnoteras. Det framgår av ett pressmeddelande som storägaren Pegroco Invest, där Göran Persson är styrelseordförande, släppt nu på morgonen.

Flexenclosure är ett miljöteknikföretag som utvecklar och säljer prefabricerade datacenter och hybridkraftsystem mot IT- och telekomindustrin i tillväxtländer i Afrika, Asien och Latinamerika.

Idag offentliggör de att de planerar att genomföra en listning på Nasdaq First North Stockholm. I samband med detta erbjuder de investerare och allmänheten i Sverige att teckna aktier i bolaget.

Vid listningen planeras en nyemission på cirka 250 miljoner kronor som i första hand ska användas för att finansiera bolagets snabba tillväxt. Befintliga investerare och en styrelseledamots investmentbolag har förbundit sig att teckna upp till ca 20 procent av nyemissionen. Inga av de nuvarande ägarna säljer några aktier i samband med listningen.

Bland storägarna återfinns Pegroco Invest, där tidigare statsminister Göran Persson är styrelseordförande.

”Vi har varit aktiva ägare i Flexenclosure i snart tio år och kommer även att fortsätta att vara långsiktiga ägare. Vi ser en mycket spännande framtid för bolaget inom energi- och ICT-sektorerna som växer mycket snabbt” säger Pegrocos vd Thomas Brue.

Flexenclosures vd David King anser att Flexenclosure tillgodoser ett starkt växande behov av data- och telekommunikation i tillväxtländer med begränsad infrastruktur.

“Genom noteringen stärker vi vår förmåga att växa och skapa långsiktigt värde för aktieägarna”, säger David King.

Jan Roxendal som är styrelseordförande i Flexenclosure lyfter upp de framgångar som han anser att bolaget har nått:

”Som ett ledande miljöteknikföretag som adresserar behovet av el och data i tillväxtländer har Flexenclosure en attraktiv position. Med de framgångar bolaget nått både i sin teknik och för verksamheten är jag övertygad om att Flexenclosure framgångsrikt kommer nå nästa steg i sin utveckling i en noterad miljö”, kommenterar han den planerade börsintroduktionen.

Enligt pressmeddelandet kommer ytterligare detaljer avseende det planerade erbjudandet att presenteras vid ett senare tillfälle.

Pareto Securities är finansiell rådgivare.

Läs mer