Hedgefondstjärna vill hitta heta investeringar - med hjälp av öl

Breakit - Hedgefondstjärna vill hitta heta investeringar - med hjälp av öl

Jonas Sigedal och Karl-Mikael Syding. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Den tidigare hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding har tillsammans med Jonas Sigedal startat finansieringsplattformen Angel initiativs. Nu ska nätverket investera miljoner i startups.

Hittills har nätverket Angel initiative hjälpt e-hälsostartupen Magnea och foodtechbolaget Qvicket med kapital. Nu vill de skala upp sin investerarverksamhet ytterligare – genom att dricka öl med personer som sitter på affärsidéer med potential.

”Vi insåg att vi har ett jättebra, personligt nätverk med människor som har pengar och letar efter bra idéer att investera i. Varför inte hjälpa dem?” säger Karl-Mikael Syding, styrelseordförande för Angel initiative.

Han drev tidigare en av Europas mest framgångsrika hedgefonder, Futuris, i Brummer & Partners regi. I dag har han dragit sig tillbaka men skriver böcker och driver podden 25 minuter med Syding & Sundström.

På onsdag den 18 maj klockan 19.00 kommer han och Jonas Sigedal att dricka öl på Wok House på Regeringsgatan 26. Den som har en idé eller ett embryo till en sådan kan komma förbi. Är idén tillräckligt intressant så kan entreprenören få hjälp att ta den vidare genom duons nätverk.

“Jag har aldrig trivts i startup-miljöer där pitchen och minglet tycks viktigare än idén. Vi ville göra något annorlunda. Något enkelt och ocoolt, men samtidigt seriöst”, säger Jonas Sigedal, vd på Angel initiative

Han har en bakgrund inom politiken och har jobbat fem år i Bryssel som politisk rådgivare, inom frågor kopplade till innovation, life science och medicinteknik. I dag driver han en egen konsultbyrå inom public affairs.

Hur många bolag kommer ni att investera i?

“Vi räknar med ett tiotal bolag inom en ganska kort tid för att sen utvärdera hur vi ska utveckla modellen. Vi har ett 30-tal investerare bakom oss", säger Jonas Sigedal.

Hur mycket pengar planerar ni att gå in med?

“En typisk investering ligger mellan 100.000 och 500.000 kronor, men uppåt en miljon".

Vad är ni intresserade av för idéer?

“Det är väldigt brett egentligen, men techbolag är absolut fokuset. Gärna hårdvara men även mjukvara är intressant. Vi förmedlar kapital och idéer och låter dem mötas, så det är nätverkets intressen som i slutändan styr".

Läs fler artiklar
LÄS MER