Sök

Konkurserna ökar – och färre nya företag startar: “Samtliga branscher”

CreditsafeKonkurs

Konkurserna ökar, ett av bolagen som gick i stöpet i april är Scotch & Soda. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

För nionde månaden i rad ökar konkurserna i Sverige. Ingen bransch är skonad.

April blev inget undantag och bröt inte den deppiga trenden. Antalet konkurser fortsätter att öka – för nionde månaden i rad. Den senaste månaden gick 536 bolag i konkurs, en ökning med hela 24 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, visar de senaste siffrorna från kreditupplysningsbolaget Creditsafe.

Ingen bransch är helt skonad men inom detaljhandeln låg ökningen på hela 37 procent.  Bland annat tvingades klädvarumärket Scotch & Soda, med sju butiker, stänga igen. 

”Tyvärr är det ingen enskild bransch som går opåverkad just nu, utan samtliga branscher uppvisar ökade konkurssiffror”, säger Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe.

”Det är tydligt att företag över hela landet kämpar för sin överlevnad. Med tanke på vår oroliga omvärld, den fortsatt höga inflationen och ränteläget just nu är det inte troligt att vi kommer börja se en positiv utveckling än på ett tag”, fortsätter han.

Antalet konkurser har ökat stort jämfört med pandemiåren men det bör noteras att sett till de senaste 10 åren ligger nivåerna ungefär i linje med genomsnittet. 

Samtidigt som konkurserna ökar har färre nya bolag startats. I april registrerades 3490 nya aktiebolag. Jämfört med för ett år sedan är det en minskning med 25 procent. 

Läs mer