Sök

Styrkebesked från SaaS-jätten Fortnox – resultatlyft på 60 procent

Tommy Eklund, vd Fortnox.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Historiskt hög rörelsemarginal för Växjö-koncernen Fortnox.

Affärssystembolaget Fortnox, växte med 33 procent i det första kvartalet. Även rörelseresultatet för Växjö-koncernen steg med nästan 60 procent. 

Här är några hårda nedslag från rapporten: 

  • Nettoomsättningen uppgick till 370 miljoner kronor (279 miljoner kronor) där förvärv stod för 2 miljoner kronor, 1 procentenhet av ökningen. 

  • Rörelseresultatet uppgick till 140 miljoner kronor (90 miljoner kronor).

  • Rörelsemarginalen uppgick till 38 procent (32). Justerat för förvärv uppgick rörelsemarginalen till 39 procent.   

Enligt rapporten är rörelsemarginalen i första kvartalet på den högsta nivån i bolagets historia. 

Samtliga affärsområden bidrog till omsättningstillväxten. Affärsområdet Pengar stod för en tillväxt på hela 48 procent och nådde breakeven i kvartalet. 

Antalet kunder växte också med 15.000 och landade på 495.000. Den genomsnittliga intäkten per kund växte med 9 kronor till 242 kronor.

”Under kvartalet fortsatte vi att utveckla och vidareförädla våra produkter”, säger vd:n Tommy Eklund i samband med delårsrapporten. 

”Arbetet under kvartalet, liksom de lanseringar vi gjorde, kommer att prägla vår utveckling på sikt. Att omsättningen växte med nästan 33 procent jämfört med motsvarande kvartal 2022, till 370 Mkr, är med andra ord mer en spegling av allt arbete vi gjort tidigare perioder”, fortsätter han. 

I slutet av förra året förvärvade Fortnox 51 procent av aktierna i Cling Group, ett SaaS-bolag som utvecklar en interaktiv lösning som hjälper små och medelstora bolag att skissa upp, dela och signera affärsdokument, till exempel offerter.

Fortnox, som redan har firat 20 år, grundades av it-pionjären Jan Älmeby. Han gav en sällsynt intervju till Affärsvärlden för ett tag sedan i vilken han bland annat hintade om att han hade ett nytt bolag på gång.

Läs mer