Sök

Svenska Interflora fyller 100 år – och slukas av fransk jätte: "Spännande"

Interflorae-handel

Nina Lindvall, vd på Interflora. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Svenska Interflora slukas av franska jätten Myflower och riskkapitalbolaget Pai Partners.
“Att få en så kapitalstark och framåtblickande ägare med djup kunskap om vår bransch ger oss enorma möjligheter att driva vår affär”, säger Nina Lindvall, vd på Interflora AB.

Den svenska blomsterjätten Interflora firar i år sin hundrade födelsedag, något som kedjan själv uppmärksammade i ett pressmeddelande för bara en vecka sedan. Nu kan Breakit avslöja att Interflora AB, som driver varumärket på franschise i Sverige, får nya ägare.

Köparen är franska MyFlower, en e-handlare inom blommor, som redan bedriver Interflora-verksamheter i länder som Frankrike, Spanien, Italien, Portugal och Danmark. Sedan slutet av 2020 är det franska investmentbolaget Pai Partners majoritetsägare i Myflower och snart alltså även i svenska Interflora AB.

“Att få en så kapitalstark och framåtblickande ägare med djup kunskap om vår bransch ger oss enorma möjligheter att driva vår affär, stärka vår digitala plattform och ytterligare utveckla vårt kunderbjudande,” säger Nina Lindvall, vd på Interflora till Breakit och fortsätter:

“Det känns otroligt inspirerande och spännande att Interflora Sverige blir del av en större internationell grupp, där vi får kraftigt förbättrade möjligheter att samarbeta inom flera frågor, däribland hållbarhetsfrågan.”

Det svenska bolaget ägdes innan affären av Gösta Johannesson, Per Nygren, John Lilja, Kenneth Söderström och Mats Ola Andersson genom ägarbolaget Floribus Invest.

Någon köpeskilling framgår inte av den information som Interflora har delat med Breakit.

Handlingar från Konkurrensverket visar att MyFlower förvärvar ensam kontroll över verksamheten. Bolagen själva anser inte att förvärvet kommer att påverka konkurrensen på marknaden i Sverige.

Enligt Interflora kommer Nina Lindvall att fortsätta leda bolaget i Sverige och den ledningsgrupp som finns idag kommer också att vara kvar. Däremot kommer styrelsen att bytas ut.

Interflora AB omsatte 803,4 miljoner kronor 2021 med ett rörelseresultat på 82,8 miljoner kronor. I den svenska verksamheten finns cirka 550 anslutna butiker där drygt 100 presenteras som Interflora-butiker. MyFlower levererar som jämförelse till 7500 blomsterbutiker runt om i Europa.

“Interflora AB utvecklas snabbt med nya erbjudanden, tjänster och produkter inom e-handeln och för att fortsätta hålla ett högt tempo i utvecklingen krävs det ytterligare investeringar och kapital. Vi kommer därför nu kunna skapa tillväxt genom att hålla en högre utvecklingstakt”, säger Nina Lindvall.

Läs mer