Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Coldlake ska odla 4000 ton röding i Åre – får draghjälp av Torsten Jansson

Andreas Ericson vd Coldlake, en fjällröding och Torsten Jansson. Foto: Press/stock

Storsatsning på gång strax utanför skidorten.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Pandemi och krig har blottat svagheterna i den svenska matproduktionen. Det menar Cold Lake som vill bana vägen för mer hållbar fiskproduktion i Sverige. Nu krokar bolaget arm med investmentbolaget Tigrim Capital (som har investerat i Breakit), med Gustav Sjöberg i spetsen, och New Wave-grundaren Torsten Jansson för att bygga en landbaserad odlingsanläggning av fjällröding, enligt ett pressmeddelande.

Anläggningen ska ligga vid Kallsjön utanför Åre och tanken är att där ska produceras 4000 ton fisk. 

Rödingen kommer att säljas i Sverige och på utvalda exportmarknader. Redan nu finns ett avtal med en europeisk sjömatsgrossist om försäljning och distribution av hela produktionsvolymen, enligt pressmeddelandet.

”Att Sverige behöver öka den inhemska produktionen av mat är tydligt. Landbaserad fiskodling är extremt yteffektivt och möjliggör en hållbar och kontrollerbar produktion”, säger Gustav Sjöberg.

Kapitaltillskottet som Tigrim och Torsten Jansson går in med är en del av en större runda där 850 miljoner kronor ska tas in i både riskkapital och lån. Planen är att fabriken ska kunna börja byggas under andra halvan av 2023. 

”Att säkerställa hållbar matproduktion kommer vara avgörande om vi ska kunna ställa om Sverige och världen med hälsa och miljö i fokus”, säger Torsten Jansson. 

“Fjällröding är en delikatess och efterfrågan är idag långt högre än utbudet”.

Hur mycket kapital Tigrim Invest eller Torsten Jansson har investerat men enligt datatjänsten Eivora har bolaget tagit in totalt 36,7 miljoner kronor sedan start. 

Läs mer