Sök

Uberpop stängs ner i Sverige - ”Nytt regelverk behövs”

UberUber

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Oklar lagstiftning får den amerikanska jätten att backa.

Det är Dagens nyheter som på onsdagsmorgonen rapporterar om nedläggningen. Beskedet kommer efter att ett stort antal Uberpop-förare dömts i svenska domstolar för olaga taxitrafik. Enligt DN har 30 privatpersoner som kört för Uberpop hittills dömts för detta brott.

Uber har hävdat att Uberpop är en slags samåkningstjänst som kopplar ihop privatförare med privatpersoner. Med detta upplägg har det inte krävts något taxikörkort för chaufförerna, enligt Ubers sätt att tolka den svenska lagen. Men tingsrätten har i upprepade fall istället slagit fast att det i praktiken handlar om en slags svarttaxi-verksamhet - och nu tar Uber konsekvensen av detta ställningstagande.

"Vi lanserade Uberpop som ett pilotprojekt och vi känner att vi har tagit det så långt vi kan med dagens regelverk. Vi kommer att fortsätta jobba för att ta fram en lösning för samåkning", säger Oliver Carrá, presschef för Uber i Sverige.

Till DN Beklagar Ubers Sverigechef, Alok Alström, att så många av Uberpop-förarna dömts i domstol.

”Det behövs ett nytt regelverk. Det här är domar mot enskilda personer, inte mot Uber. Men vi har följt dem under den tid som har varit och det känns tråkigt att enskilda privatpersoner har hamnat i kläm. Vi har försökt stötta dem bäst vi kan. I beslutet att lägga ner har vi vägt samman många faktorer, men den utlösande faktorn var att hela tidslinjen har förskjutits”, säger han.

En av anledningarna till att tjänsten stängs ned är att näringsdepartementets utredning om samåkning har skjutits upp från 1 juni till 1 december. När Uberpop kommer tillbaka vill dock inte Oliver Carrá spekulera i.

"Det är också viktigt att skilja mellan Uberpop speciellt och samåkning generellt. Det är inte säkert att det blir just Uberpop så som den har sett ut hittils som blir vår lösning i framtiden", säger han.

På onsdagsmorgonen meddelade Uber även i ett brett mejlutskick att tjänsten stängs ned, men att förhoppningen är att den ska komma tillbaka till den svenska marknaden. Bolaget släpper bland annat sajten Popkultur, där den amerikanska jätten "samlar allt som är bra kring Uberpop, tills dess att vi kan erbjuda tjänsten igen".

Läs mer