Sök

Betalprojektet P27 skulle ersätta bankgirot – nu läggs projektet i malpåse (trots att det kostat 600 miljoner)

P27fintech

Paula da Silva, vd P27 Nordic Payments. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Bankernas gemensamma satsning P27 skulle ersätta det ålderstigna Bankgirot.

Men så blir det inte.

“Nu ska bankgirot dö – ersättaren börjar lanseras redan 2022”, löd Breakits ödesmättade rubrik i början av förra året.

Men det är inte bankgirot som nu skrotas, utan det system som P27 Nordic Payments har tagits fram under senaste åren, rapporterar Dagens Industri. Visionen om ett pannordiskt betalsystem går därmed i kras. 

”Vår vision var alltför ambitiös och komplex”, säger P27: vd Paula da Silva. 

Projektet samägs av flera storbanker och finansaktörer i Norden, däribland SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank. Ägarna har investerat totalt 600 miljoner kronor under de fem senaste åren, enligt DI.

P27 har på torsdagen dragit tillbaka sin ansökan till Finansinspektionen om clearingverksamhet. Det är andra gången detta händer.

”P27 har idag beslutat att dra tillbaka sin ansökan om clearingverksamhet. Förutsättningarna för att bygga ett nytt, nordiskt betalinfrastruktursystem har ändrats”, heter det från Bankgiro-utmanaren. 

”Vi för nu en dialog med våra ägarbanker för att utvärdera de bästa sättet att gå vidare”, heter det i samma pressmeddelande

Att P27 ska läggas ner helt och hållet är inget som bekräftas i det pressmeddelande som har skickats ut. I det heter det att P27 måste utvärdera "sin framtida ambition" på den nordiska betalmarknaden. 

Den bakomliggande tanken var inte att bara ersätta Bakgirot, utan egentligen alla de åtta olika teknikplattformar som används, eller användes, för så kallad clearing , det vill säga godkännande av betalningar mellan banker. 

De åtta plattformarna i Norden bedömdes vara för många och för ineffektiva, dessutom med  föråldrad teknik med ursprung i stordatorernas tid.

“De står inför stora investeringsbehov. P27 är ett initiativ där vi tillsammans ska nyttja de nordiska volymerna inom betalningar och skapa en helt ny gemensam plattform för alla konto till konto-betalningar, i stället för att uppdatera det gamla. Eftersom vi gör det tillsammans får vi också stora skalfördelar. Betalningar är ett volymspel”, sa Martin Georgzén till Breakit i januari 2022 då han var strategichef (nu med titeln "Head of Customer & Relations"). 

Läs mer