Superenkät: Vilken är den idag viktigaste frågan för startups?

Sqore FundedByMe Sveriges inkubatorer
Superenkät: Vilken är den idag viktigaste frågan för startups?

Jonna Knibestöl och Julia Selander på Venture Cup, Daniel Strömberg på Nosto och Jenny Lundgren Sisp.

Johanna Ekström

Reporter

Det passade Breakit på att fråga publiken i samband med vår utfrågning av Mikael Damberg under tisdagen.

Jenny Lundgren, kommunikationschef Sisp, Swedish incubators & science parks:

“Ett bra innovationsstödsystem, genom att befintliga regionala innovationsmiljöer uppmärksammas och prioriteras. Strukturerna finns redan idag. Det är även viktigt att hela landet uppmärksammas för sin fantastiska startupkultur, inte bara Stockholm”.

Samira Mchater, marknadschef för Dogbuddy i Sverige:

"Jag tycker att det är jätteviktigt att på ett tidigt stadium i skolan introducera teknik för flickor. Det lever fortfarande kvar en bild av att tekniska ämnen främst är för killar vilket gör att många tjejer inte hittar till tekniken. Det handlar inte om att tjejer är sämre på teknik, men de behöver uppmuntras tidigt för att våga satsa på teknik och förstå att det faktiskt visst passar många av dem."

Daniel Strömberg, Nordenchef, Nosto:

“Jag tycker att bostadssituationen är väldigt jobbig. Vi är en finsk startup med anställda i många olika städer, som New York, London och Berlin. Det kan vara svårt för mig att få personal att flytta till Stockholm eftersom det är så svårt med boende här, de stannar hellre i Berlin”.

Foto: SVT/Carl-Johan Söder

Jessica Lyon, grundare OdlingsTV:

"Jag tycker att den allra viktigaste frågan att lösa är hur man som småföretagare/startup ska kunna växa, trots begränsad ekonomi. Det måste finnas bättre möjligheter att anställa medarbetare billigt och flexibelt som till exempel på timmar. Eftersom det är svårt att växa som liten företagare så missar både Sverige och företagare kompetens och drivkraft".

Douglas Roos, grundare Nyheter24-gruppen:

”Optionsfrågan! Regeringen håller på att dribbla bort frågan igen. Risken är stor att man bygger upp ett luftslott som inte kommer göra vare sig från eller till. Politikerna måste hjälpa oss entreprenörer att kunna göra våra anställda riktigt rika”.

Annika Manns, grundare och operativ chef Mondido:

”Arbetsgivaravgifterna borde sänkas för startups. Idag tvekar man som entreprenör att nyanställa då det är en så stor kostnad”.

Pontus Frohde, Operativ chef på Fundedbyme:

"Jag tycker att optionsfrågan är den viktigaste. Den lösning som har presenterats hittills är inte 'good enough'. Jag tycker att vi ska kopiera den amerikanska modellen som jag tycker är bra."

 

Jonna Knibestöl, marknadschef Venture Cup och Julia Selander, vd Venture Cup:

”Bostadsfrågan helt klart. Utan bostäder går det inte att få rät kompetens till sitt företag”, säger Jonna Knibestöl.

”Jag håller helt med. Du måste ju ha någonstans att bo, det överskuggar allt annat”, säger Julia Selander.

 

 

Robert Lyngman, medgrundare Sqore:

”Matchningen på arbetsmarknaden. Idag är det ett problem att få hit internationella talanger och de som redan kommit hit måste enklare få arbetstillstånd”

 

 

Erika Hallbäck, chef för investerarrelationer, Lendify:

“För startups i allmänhet - att man ska kunna erbjuda optioner till anställda utan att behöva betala straffskatt. Inom fintech är det också viktigt att myndigheterna fortsätter utveckla tydliga regleringar. Den marknad där P2P fungerar bäst är den amerikanska, och där finns också flest regleringar”.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER