Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Daniel Ek besviken på facket: “Bygger inte förtroende”

Spotifys vd och grundare Daniel Ek

Flera fackföreningar ställde förra veckan krav på att Spotify inför kollektivavtal.

Nu kommenterar bolagets vd och grundare Daniel Ek kraven i ett internt meddelande till personalen.

“Vi måste tillåta en diskussion om att kollektivavtal kan vara avgörande i vissa branscher och bolag, men inte i andra.”

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Förra veckan ställde Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia krav på att Spotify inför kollektivavtal. Dagen efter fortsatte fackföreningarna att markera mot streamingjätten – och slog läger utanför bolagets huvudkontor. 

Nu kommenterar vd:n och grundaren Daniel Ek kravet i ett internt meddelande till personalen, som Svd har tagit del av. 

Meddelandet inleds med att Spotify förstår fackförbundens roll, men att deras agerande inte bygger förtroende. 

“Efter ett kort första samtal och försäkran om en god ton, valde de att kommunicera och ställa krav via media”, skriver Daniel Ek. 

”Fackförbundens centrala frågor om ständig kompetensutveckling, årlig lönerevision och löneökningar i förhållande till “märket” är självklarheter för oss på Spotify”, fortsätter han.

Vd:n skriver även att man måste förstå att kollektivavtal inte är en försäkran mot lågkonjunktur och inflation samt att ett kollektivavtal inte hade kunnat förhindra nedskärningarna bolaget gjorde i början av året. 

“Vi gav i denna process mer generösa avgångsvederlag än marknaden och omställningsstöd i form av karriärcoaching.”

Han trycker även på konkurrensen mot andra stora techbolag, däribland Apple och Google. 

”Vi måste påminna oss om att det är både lagligt och möjligt att bedriva snabbrörlig och konkurrensutsatt verksamhet utan kollektivavtal. Vi måste tillåta en diskussion om att kollektivavtal kan vara avgörande i vissa branscher och bolag, men inte i andra.”

“Och vi måste inse att det finns andra modeller som ger medarbetarna minst lika bra om inte bättre villkor – och som särskilt behövs av bolag som tävlar om internationell talang.”

 

Läs mer