Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kameo vill låta alla investera i fastighetsprojekt – säkrar 700 miljoner för nya satsningar

Sebastian Harung, koncern-vd, och Erika Eliasson Ekberger, rådgivare, på Kameo. Foto: Press

Kameo stärker kassan för att ta kampen mot bankerna.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Fintech-bolaget Kameo, med fastighetsmiljardären Ilija Batljan som storägare, har tagit fram en plattform som låter småsparare investera i fastigheter. Kortfattat får privatpersoner chansen att investera i lån till olika fastighetsprojekt, där de sedan får en ränta på 5-15 procent beroende på projektets riskprofil

Nu har Kameo säkrat 700 miljoner kronor i ytterligare finansiering som ska lånas ut till nya fastighetsprojekt och göra det möjligt för Kameo att konkurrera med banker och andra traditionella långivare. Pengarna kommer från fonder som förvaltas av Insight Investment och investeringarna görs i energieffektiva nybyggnadsprojekt i Sverige. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Det gör mig otroligt stolt att vi har lyckats hämta betydande kapital från flera fonder förvaltade av en ledande global kapitalförvaltare som Insight. Jag grundade Kameo med önskan att ge vanliga investerare möjligheten att investera i säkerställda fastighetslån”, säger Sebastan Harung, koncern-vd och grundare av Kameo.

Han fortsätter:

“Med tillgång till institutionellt kapital kan vi öka antalet lån på plattformen och skapa en ännu bättre produkt för våra investerare, och finansiera byggandet av fler energieffektiva hem i Sverige." 

Under 2022 lånade Kameo ut 1,3 miljarder kronor, där pengarna framförallt kom från privatinvesterare.

Sedan starten 2016 har Kameo förmedlat över 850 lån till ett värde över 3,8 miljarder kronor. Investerarnas genomsnittliga nettoavkastning har, enligt information från bolaget själva, varit 8,5 procent per år.

Läs mer