Sök

Facken kräver kollektivavtal på Spotify – kallar till förhandling: "Milstolpe"

SpotifyStreaming

Daniel Ek. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det andra kravet i techbranschen på kort tid.

Fackförbunden kräver kollektivavtal på Spotify.

Beskedet från fackföreningarna kommer samtidigt som streamingjätten tar tvisten om nattarbete till domstol

Kraven kommer från Sveriges Ingenjörer, Unionen och Akavia som kommer att förhandla gemensamt. 

Ett liknande krav framfördes till Klarna för bara ett par veckor sedan

”Det här är vår andra förhandlingsframställan inom techbranschen på kort tid. Det är både ett sätt att sträcka ut en hand och samtidigt ge en tydlig knuff i rätt riktning. Fler snabbväxande teknikföretag behöver ta steget och ansluta sig till den svenska partsmodellen. Nu är det dags”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Ambitionen är att få till kollektivavtal så snart det är möjligt. Skulle det inte gå att enas via förhandlingar finns möjligheter för facken att vidta konfliktåtgärder, skriver förbunden. 

Kärnan i konflikten om nattarbete (läs mer om det här) rör just kollektivavtal. För att få till stånd nattarbetet på ett lagligt sätt krävs antingen ett kollektivavtal eller att ett bolag ansöker om undantag. Spotify har valt den sistnämnda vägen, att ansöka om dispens. Men där har man stött på patrull. I februari förbjöd Arbetsmiljöverket Spotify från att bedriva nattarbete.

"Viktig milstolpe"

Henry Catalini Smith är ordförande i fackklubben på Spotify. Han är glad över beskedet om fackföreningarnas krav.

”Jag är väldigt glad. Det har varit sex tuffa månader med många månader och hårt jobb", säger han till Breakit. 

”Det är inte över än, men det är en väldigt viktig milstolpe. Det att svårt att se något annat än att vi kommer att lyckas nu", säger Henry Catalini Smith.

Vad kommer hända härnäst?

”Spotify kommer sannolikt att återkomma till oss och det kommer bokas in möten för förhandling. Det kommer kanske bli en hel del möten, men efter några månader har vi förhoppningsvis ett kollektivavtal".

Läs mer