Sök

Spotify fick blankt nej till nattarbete – tar tvisten till domstol

SpotifySpotify

I februari förbjöd Arbetsmiljöverket Spotify från att bedriva nattarbete, nu tas tvisten vidare till domstol. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Streamingjätten stod i ett vägval: Teckna kollektivavtal eller ansök om dispens.

Spotify valde det sistnämnda.

Spotify vill att totalt 250 ingenjörer vid Stockholmskontoret ska få jobba natt. Det handlar om en beredskapsåtgärd för situationer då problem inte kan lösas av kollegorna i USA eller i en annan tidszon, enligt streamingjätten. För att få till stånd nattarbetet på ett lagligt sätt krävs antingen ett kollektivavtal eller att streamingtjänsten ansöker om undantag. Spotify har valt den sistnämnda vägen, att ansöka om dispens. Men där har man stött på patrull. 

I februari förbjöd Arbetsmiljöverket Spotify från att bedriva nattarbete. Och nu tas tvisten vidare till domstol. Det skriver Dagens Industri som har tagit del av överklagan, undertecknad HR-chefen Katarina Berg, till förvaltningsrätten.

Henry Catalini Smith är ordförande för Unionens fackklubb på Spotify, en fackklubb som bildades dagen efter storvarslet på streamingtjänsten. 

Han säger till DI att han förstår bolagets behov.

”Det är inget konstigt i sig, men problemet är att man i praktiken behöver ha ett kollektivavtal för att det ska vara lagligt.”

Spotify har bedrivit nattarbete i flera år och det var först efter att fackklubben bildades som bolaget skickade in en ansökan till Arbetsmiljöverket om att få göra undantag från arbetstidslagen. Spotify har också medgett detta fel för Arbetsmiljöverket.

Enligt Henry Catalini Smith har hälften av Spotifys medarbetare i Sverige anslutit sig till ett fackförbund. Han tror och hoppas att bolaget kommer att sätta sig vid förhandlingsbordet för att diskutera ett kollektivavtal inom den närmaste framtiden. 

DI har frågat Spotify hur bolaget ställer sig till ett kollektivavtal men inte fått svar.

Läs mer