Sök

Kallade klimatförändringarna en bluff – Blykalla-storägaren avgår efter avslöjande

BlykallaEnergi

Olof Lindberg vd Blykalla.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

I helgen avslöjade DN att Olof Lindberg, storägaren och den tidigare vd för kärnkraftsbolaget Blykalla, varit drivande i en klimatförnekande Facebookgrupp.

”CO2 = livets elixir. Ju mer desto bättre”, skriver gruppen bland annat i sin introduktion.

Nu lämnar Olof Lindberg sin post i styrelsen efter önskemål från övriga ledamöter.

Breakit har skrivit om Blykalla förut, bolaget som tagit in 25 miljoner kronor från bland annat Norrsken och Avito-grundarna samt fått 99 miljoner kronor i projektstöd av Energimyndigheten. På investerarlistan finns en rad andra tunga techprofiler. Till exempel hittar vi Izettle-grundaren Jacob de Geer, Xzakt-grundaren Gunilla von Platen och King-grundaren Sebastian Knutsson.

Bolagets idé är små modulära kärnkraftsreaktorer. Tanken är att de ska kunna vara med och säkra Sveriges framtida energibehov.

Under helgen avslöjade DN att den näst största ägaren i Blykalla, samt bolagets tidigare vd, Olof Lindberg sedan 2017 har varit administratör för gruppen Klimatsans på Facebook. 

Gruppen skriver i sin egna introduktion: 

”Klimatbluffen är med råge den största bluffen i mänsklighetens historia” och ”CO2-halten påverkar inte jordens medeltemperatur över huvudtaget [...] CO2 = livets elixir. Ju mer desto bättre”.

Avslöjandet följdes av kritik från en rad experter. 

Meteorologen Thorsten Mauritsen, medförfattare till delar av FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter, säger till DN:

”Det är bekymmersamt om en person som tror sig kunna bygga ett kärnkraftverk inte förstår sig på grundläggande kvantmekanik som förklarar varför CO2 är en växthusgas”, skriver han i ett mejl.

Kort efter avslöjandet kom beskedet att Olof Lindberg kommer att lämna sin plats i Blykallas styrelse efter önskemål från den övriga styrelsen. 

Bolagets nuvarande vd Jacob Stedman säger att bolaget till hundra procent står bakom vetenskapen vad gäller klimatförändringarna och att visionen är att bidra till en omställning mot ett mer hållbart samhälle. 

DN har sökt Olof Lindberg upprepade gånger utan att få svar. Efter avslöjandet har han även petats som administratör från Facbookgruppen Klimatsans, skriver tidningen. 

När Breakit pratade med Olof Lindberg förra året var han hård i sin kritik mot förnybar energi

“Det kommer att bli tio år av misär nu. De som bara vill satsa på vindkraft lever i en fantasivärld med önsketänk. Det vi ser nu är att bristen på planerbar kraft gör att vi måste bränna alltmer olja, gas och träd. Kärnkraft är lösningen på allt och det är den enda hållbara lösningen”.

LÄS ÄVEN: 20 heta doldis-startups som ska fixa energikrisen – AI, batterier av trä och hemlig storsatsning

Läs mer