Sök

Foodoras HR-direktör Åsa Guvå lämnar bolaget

FoodoraHRLeveranstjänst

Åsa Guvå, avgående HR-direktör på Foodora, och Hans Skruvfors, vd och koncernchef, på bolaget.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Breakit kan nu avslöja att Åsa Guvå, HR-chef på last mile-jätten Foodora, slutar efter fyra år.

I februari publicerade Breakit en granskning om bristande arbetsmiljö på Foodoras huvudkontor i Stockholm. Det handlade om en utbredd tystnadskultur där flera händelser lett fram till psykisk ohälsa bland personalen. Bland annat ska medarbetare ha hotats av restaurangägare och en tidigare dömd våldtäktsman hållit i möten om sexuella trakasserier.

En del av kritiken riktades till HR-avdelningen. Enligt källorna har anställda som mått dåligt inte fått något gehör när de har vänt sig dit.

“HR kan prata med dig i tio minuter, sedan gå till chefen det handlar om. Men sen sker inte uppföljning. Du har möte med dem en gång, sen bye bye”, berättade en källa.

Nu lämnar HR-direktören Åsa Guvå företaget.

Åsa Guvå har arbetat som HR-direktör på Foodora i snart fyra år. Dessförinnan hade hon motsvarande roll på Espresso House under sex år.

“Det har varit en otroligt rolig tid. Det var rätt läge att ta nästa steg. Därför har jag valt att avsluta anställningen. Jag kommer jobba uppsägningstiden ut till slutet av juni”, säger hon.

Har du någon ny tjänst på gång?
“Det är inget som jag kan berätta.”

Har avslutet någonting att göra med granskningen eller utredningen som pågår kring er arbetsmiljö?
"Nej, inte alls.”

Hur upplever du alla turer kring arbetsmiljön, finns det något du som HR-direktör kunde ha gjort annorlunda?
“Jag är stolt över det vi har gjort, men självklart finns saker som kan förbättras på bolaget. Den senaste tiden har jag jobbat med flera förbättringar för att bemöta det som har kommit upp.”

När Breakit får tag i Hans Skruvforsvd och koncernchef Foodora, säger han att det är jättetråkigt att Åsa Guvå lämnar.

“Vi började nästan samtidigt och hon har varit med och byggt upp Foodora till det vi har idag, från 70 till 500 på huvudkontoret. Hon kommer vara saknad.”

Foodora ska enligt bolagets egna uppgifter ha genomfört konkreta åtgärder kring arbetsmiljön de senaste veckorna. Det handlar om anonyma frågelådor, tydligare kontaktvägar och mer information till skyddsombud.

“Vi kände framför allt att det var otydligt var folk kunde gå om de upplevde problem. Framför allt kring vår visselblåsarlinje dit alla kan vända sig", säger Hans Skruvfors.

De har även tillsatt en utredning av arbetsmiljön som sköts av en extern part. Här kommer man att gå igenom bland annat styrningsstrukturen på jakt eller risker eller luckor.

“Det är en stor genomlysning. Eftersom den sköts av en extern part är det enda jag vet att den pågår och när den är klar presenteras den för mig och styrelsen”, avslutar Hans Skruvfors.

LÄS OCKSÅ:

1. Anställda vittnar inifrån högkvarteret – usel arbetskultur, hot och våldtäktsdömda chefer på Foodora
2. Krismöten på Foodora – pressad Hans Skruvfors talar ut: "Det är jävligt olyckligt”
3. Sekretessavtal på livstid – är det rimligt? Så svarar advokaten
4. Efter granskningen – nu vill anställda på Foodoras högkvarter bilda fackklubb

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer