Sök

Eucaps ger sig på aktieproblemet ingen har löst: “Detta är verkligen Mount Everest”

EucapsAktierBörs

Henrik Wagenius, vd och grundare Eucaps. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Hur löser man problemet med att nästan inga sparare handlar med småbolagsaktier över de europeiska landsgränserna?

Med en optimistisk skåning och en helt ny plattform kanske.

“Vi vill lösa det här enorma problemet, och vi tror att vi kan fixa det”, säger Eucaps vd och grundare Henrik Wagenius som redan är igång och som snart vill ta in hundratals miljoner i riskkapital för att kunna marknadsföra lösningen.

Nästan alla nystartade bolag som vi på Breakit skriver om bottnar i något slags problem. De kan vara små eller stora. Och sedan finns det en tredje kategori: De gigantiska utmaningarna.

Det är i det segmentet vi hittar fintechplattformen Eucaps och det verkar grundaren och vd:n Henrik Wagenius fullt medveten om.

“Detta är verkligen Mount Everest”, säger han och skrattar.

Liknelsen med världens högsta berg bygger på det faktum att aktiehandel fortfarande är en mycket lokal företeelse, och det gäller särskilt småbolag i kombination med investerare i de lättare viktklasserna. Annorlunda uttryckt: svenska småsparare köper aktier i svenska småbolag – och inte i spanska eller polska. Och vice versa.

Anledningarna till de hårda nationsgränserna i aktievärlden är flera och komplexa (traditioner, lagar och regler, språk, systembegränsningar, och så vidare). Men man behöver inte vara nationalekonom för att förstå att mönstret är hämmande. Utan dessa hinder hade ett mindre bolag lättare hittat potentiella investerare – och fler. Det hade såklart gynnat ekonomi och näringsliv. Många har därför känt sig kallade att lösa detta, men aldrig riktigt gått i mål.

Nu gör Eucaps ett nytt försök att få till gränsöverskridande handel med aktier i noterade europeiska små- och medelstora bolag.

“Vi vill lösa det här enorma problemet, och vi tror att vi kan fixa det. Att vi har gett oss in på detta beror delvis på dumdristighet, annars hade man inte gjort det. Och våra ägare är lika entusiastiska som jag är”, fortsätter Henrik Wagenius.

Vi ska återkomma till den lösning som Eucaps sjösatte i början av mars efter ganska omfattande förseningar, och som ännu inte är riktigt klar. Men först börjar vi från början. 

Embryot 

Skåningen Henrik Wagenius karriär har spänt över en rad olika roller och branscher. Han är jurist i grunden, men har ofta sysslat med helt andra saker under de senaste 25 åren: marknadsföring, internetstrategi, tv-produktion, corporate finance, och han har till och med varit med att driva en mindre aktiebörs i Danmark som sedan flyttade till London. 

Men GXG Markets, som den marknadsplatsen hette, gick i graven 2015, bland annat efter kritik från myndigheter. Henrik Wagenius hade dock lämnat ett par år tidigare, är han noga med att betona.

“Det var egentligen redan då jag började klura på det här. Jag insåg att det finns ett enormt behov av något som kan hjälpa bolag i hela Europa att få handel”, säger Henrik Wagenius om hur affärsidén föddes.

Därefter förfinades skissen under en flera år lång iterativ process som ibland gick på sparlåga.

“Men sedan 2018 har det varit full fart med att skapa en plattform för det här”, berättar initiativtagaren till Eucaps.

Under arbetets gång insåg grundarteamet att de inte ville, eller kunde, bli en konkurrent till de stora och etablerade aktiebörserna. Att vara en reglerad marknadsplats innebär dessutom en stor mängd administration kopplat till tillstånd och regler. Plattformen behövde bli vad Henrik Wagenius kallar “något lättviktigare”

“Vi har byggt Eucaps för att vara ett smörjmedel för de europeiska små- och medelstora bolagen, istället för att konkurrera med någon redan etablerad aktör. Det tror vi är nyckeln”, säger han.

Henrik Wagenius. Foto: Press

Lösningen 

Eucaps kommer i ett inledande skede vara en plattform för information och interaktion.

“Vi är fokuserade på den delen av aktiemarknaden som inte är tillgänglig för investerare utanför en viss geografisk marknad. En investerare i Sverige som är intresserad av vind- eller solkraft ska kunna hitta alla noterade alternativ i den sektorn i Europa. Vi vill göra det enkelt och transparent. Det ska inte vara någon ‘big deal’ att köpa en aktie i Portugal, Tyskland eller Frankrike”, exemplifierar Henrik Wagenius.

Eucaps köper in den fundamentala datan om de noterade bolagen från tredje part. Sedan kan börsbolagen välja att lägga till mer information och funktioner, och då kostar det pengar. Det är kärnan i affärsmodellen.

Introduktionspriset för de börsbolag som vill bli kunder ligger nu på cirka 7500 kronor i månaden. Antalet europeiskt listade bolag i den storleksklass som Eucaps fokuserar på uppgår i runda slängar till 4500, varav 600-700 hittas i Sverige. Försäljningsarbetet har under de första veckorna varit inriktat på hemmamarknaden och enligt bolagets vd har ett tiotal betalande bolagskunder redan valt att stiga ombord.

“Vi tror att vi kommer att kunna ha 500 bolag som kunder i december 2023. Vi är enligt våra egna kalkyler kassaflödespostiva när vi fått in cirka 250 bolag”, säger Henrik Wagenius.

I ett andra steg ska användarna även kunna handla aktier via plattformen – men utan att den fungerar som en regelrätt börs och utan att Eucaps skär emellan. I det bakomliggande maskineriet har Eucaps ett samarbete med en internationell mäklarfirma (vars identitet Henrik Wagenius inte vill avslöja) och det är dennes infrastruktur och konton som kommer att användas på respektive marknad.

“Vi vill få bolagen i exempelvis Sverige att förstå att det finns en marknad med investerare som inte är lokala. Det intresset tas inte tillvara på idag. Det går inte ens att handla. Är du tysk och ska handla på Spotlight, NGM eller First North i Sverige så är det i stort sett omöjligt, eller i alla fall mycket omständligt”, säger Eucaps grundare om det som är tänkt att bli mycket smidigare inom en snar framtid.

Handelsfunktionen ska enligt planen vara på plats i slutet av det andra kvartalet. Henrik Wagenius säger det med vissa reservationer. Det handlar trots allt om teknik och att flera godkännanden utanför bolagets kontroll ska finnas på plats.

“Vi har gjort lejonparten av integrationen. Så vår förhoppning är att lansera detta under det andra kvartalet. I maj hoppas jag på”.

Hönan och ägget 

I den här typen av nätverkslösningar är en av de största utmaningarna att komma igång. Den som uppfann telefonen hade ju ingen att ringa till. Ungefär samma typ av problem finns här. Om det inte finns några investerare på plattformen kommer börsbolagen inte vilja betala. Och om det inte finns några bolag, och unikt bra information, kommer det inte att finnas några investerare.

Detta kommer såklart inte som någon fullständig överraskning för teamet bakom Eucaps. Henrik Wagenius har olika lösningsmetoder, däribland en uppmaning till de anslutna bolagen att hänvisa till plattformen när det kommer till informationsgivning. Han önskar även samarbete med de olika marknadsplatserna i Europa som då kan välsigna Eucaps. Bolaget flyttar ju inte någon aktiehandel från de ordinarie börserna.

“Alla börser vill ju ha likviditet. Om vi kan vi erbjuda det, så blir vi ju en kompis till börserna”, säger han och betonar att hönan och ägget-problematiken mildras av att bolaget redan har fått in många aktiva användare på plattformen och nu ligger på 143.000 besökare i veckan.

Aktieintresset i Sverige är bredare och djupare än i många andra länder. Antalet noterade bolag på de mindre listorna har formligen exploderat under de senaste åren, delvis tack vare ett mycket engagerat, inhemskt småspararkollektiv. Den gruppen är en tillgång för Eucaps när de vänder sig mot utländska bolag.

“Sverige är ju en guldgruva när det kommer till small cap-investerare”, konstaterar Henrik Wagenius.

Men åt andra hållet då? Kommer en tysk, eller en fransman för den delen, verkligen vilja hitta och köpa aktier i småbolag med bas på våra breddgrader. Henrik Wagenius medger att de nationella aktiekulturerna i Europa varierar i omfång och styrka. I Frankrike är det ganska dött på smålistorna, medan handeln i Tyskland är mer omfattande än vad många tror.

“Och i Polen finns det ett stort aktieintresse”, lyfter han fram.

Eucaps har även lobbat för sin sak hos EU och en lång rad intresseorganisationer, exempelvis europeiska nätverk för affärsänglar och föreningar för noterade småbolag.

“Vi har gjort ett digert arbete med att tala med alla internationella aktörer. Och alla vi har pratat med tycker att det här behövs”, säger Henrik Wagenius.

Men för att få till aktiehandel över gränserna måste den aktieintresserade publiken till syvende och sist hitta till plattformen. Och för det krävs marknadsföring. Och marknadsföring kostar pengar.

“Alla börser vill ju ha likviditet. Om vi kan vi erbjuda det, så blir vi ju en kompis till börserna”, säger grundaren och vd:n. Foto: Press

Finansieringen 

Tanken är att Eucaps ska få fäste hos bolagen och hos användarna under våren och sommaren. När, och om, pilarna pekar uppåt kommer Henrik Wagenius närma sig aktörer som kan skjuta till ytterligare pengar. Planen är att detta ska ske under hösten och idealet är enligt Eucaps-chefen att en VC-firma med samhällsengagemang nappar. 

“Jag skulle gärna ta in runt 100 miljoner kronor och det skulle vi vika mot marknadsföring så vi kan rulla ut med kraft i Europa”, säger vd:n och grundaren.

Hittills har bolaget levt på medel från Henrik Wagenius själv, från familj och vänner samt från en emission hösten 2021 om 15 miljoner kronor. De pengarna har fått räcka lite längre än planerat. Våren 2022 gick Eucaps ihop med en annan plattform på aktieområdet, Axyer. Ungefär i samma veva insåg Henrik Wagenius att den tekniska plattform Eucaps hade tagit fram inte riktigt höll måttet. Han tog då beslutet att riva upp kanske 80 procent av koden och samtidigt integrera med den plattform Axyer satt på. Teknikteamet byttes också ut.

“Det var ett jättesvårt beslut, men samtidigt ett jättebra beslut”, säger Henrik Wagenius.

Teknikomställningen ledde till förseningar. Den tänkta lanseringen augusti 2022 flyttades fram till december, som sedan blev mars 2023. Därför görs nu en bryggrunda som de 87 befintliga ägarna får delta i. I ägarlistan finns bland andra det Spotlight-listade investeringsbolaget Katalysen Ventures och Anders Bruzelius som nu är förvaltare på Tellus Fonder och som tidigare varit aktieanalytiker på flera svenska banker.   

“Vi får hoppas att våra ägare är nöjda och glada. Jag är definitivt det och kommer fortsätta att trycka in pengar i bolaget”. 

Det är oroligt på börsen just nu – hur kan det komma att påverka er? 

“Det är kanske dåligt att investerarna är mer passiva. Å andra sidan är det hög tid för bolagen att kommunicera med aktiemarknaden när intresset falnar lite grand. Kommunikationen med investerare ska ju vara en pågående process, oavsett bra eller dåliga tider, och oavsett om man gör en emission just nu eller inte”, svarar Henrik Wagenius.

Är du alltid lika optimistisk? 

“Ja, tyvärr. Annars blir man inte entreprenör”, säger han och skrattar igen.

Läs mer