Sök

Jocke och Jonna riskerar att åka på en rejäl skattesmäll

Jocke och Jonna ABinfluencers

Jocke och Jonna. Foto: Press.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Influencerparet Joakim och Jonna Lundell kan få en redig smäll från Skatteverket.

I kravet från myndigheten berörs parets lyxvilla, reparationer och inköp i kombination med att hemmet använts som inspelningsplats för innehållet i deras sociala kanaler.

Paret, kända som Jocke och Jonna, krävs nämligen på 5,7 miljoner kronor i skatter och avgifter, rapporterar Expressen.

Exakt vad det är som får myndigheten att besluta om miljonbeloppet är oklar, men det  handlar om familjen Lundells hus, vad som kan beskrivas som något av en lyxvilla, utanför Norrköping. Med i bilden finns även reparationer och inköp samt det faktum att de spelar in mycket av innehållet till sina sociala kanaler i huset.

I ett sms till Expressen skriver Joakim Lundell det att det handlar om “en tråkig lag som heter ‘stadigvarande bostad’ som är ganska svart och vit.”

“Då det aldrig spelats in ett tv program på det sättet så finns det liksom inga tydliga regler för det”, skriver han, som tillsammans med Jonna Lundell har överklagat beslutet från myndigheten. 

“Vi har olika uppfattningar avseende skattefrågorna, säger Christina Albinsson, skatteombud på Skatteverket till Expressen.

Joakim och Jonna Lundell har dykt upp i Breakits spalter vid upprepade tillfällen. Så sent som i höstas korades de till ännu en gång till de mäktigaste på sociala medier av Medieakademin.

Floppad börssatsning

Men paret har gjort försök att sträcka sig längre in i näringslivet än så. För ett par år sedan tog de, tillsammans med Danjal Kanani, genom bolaget Capital Conquest över det noterade techbolaget Newton Nordic i ett förvärv. Det hela slutade med att bolaget, alltså Newton Nordic, slängdes ut från börsen.

I en intervju med Dagens Nyheter berättade Joakim Lundell att han tidigt insåg att de hade tagit vatten över huvudet.

Satsningarna utanför sociala medier slutar inte där. Joakim Lundell var en av profilerna som hakade på padeltrenden och investerade i Techton of Sweden. Influencern skulle bidra inom padelracksbolaget genom att hjälpa till med marknadsföringen. Men bara något år efter start tog det stopp i försäljningen och bolaget försattes i konkurs under våren i år. 

Men det tycks inte gå nöd på paret för det. Under 2021 omsatte deras egna bolag Jocke & Jonna AB 22,5 miljoner kronor, en ökning med drygt ett par miljoner från året innan. Resultatet sjönk däremot från 2,5 miljoner kronor till 1,7 miljoner kronor. Breakit har tidigare rapporterat om att omsättningen för 2022 beräknas till närmare 30 miljoner kronor, men någon facit har ännu inte trillat in.

Var först med det senaste! Ladda ner Breakits app och aktivera pushnotiserna!

Läs mer