Sök

Padium ska göra padel stort i Storbritannien – har med sig Spotify-grundaren

PadiumPadel

Martin Lorentzon och Houman Ashrafzadeh. Foto: TT/ Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Spotify-grundaren Martin Lorentzon och entreprenören Houman Ashrafzadeh har redan jobbat ihop i bolag tidigare. Nu har Ashrafzadeh ytterligare ett projekt på gång – han vill visa Londonborna hur en riktig padelupplevelse är.

Racketsporten padel fullkomligen exploderade i Sverige under pandemin och på några få år öppnades tusentals banor. Sedan dess har padelyran hunnit förvandlas till padeldöden där inte ens de största aktörerna på anläggningssidan klarar sig. Altorägda WAP befinner sig idag i rekonstruktion efter att ha dragit på sig för höga kostnader på en vikande marknad och konkurrenten PDL United lägger ner flera olönsamma hallar för att få kontroll över ekonomin. PDL United tvingades dessutom att ta in närmare 300 miljoner kronor i vad vi beskrev som en ödesemission för att överleva.

Men det tuffa läget i Sverige har inte avskräckt alla entreprenörer från att våga satsa på sporten. Fast i andra länder.

Nu väljer nämligen entreprenören Houman Ashrafzadeh att öppna vad han på Linkedin beskriver som Londons största och mest exklusiva padelklubb inomhus. Med sig i satsningen har han också Spotifys medgrundare Martin Lorentzon som en strategisk investerare.

Breakit har tidigare uppmärksammat den här duon i samband med att de var med och lanserade Coffydoor, ett bolag som erbjuder en prenumerationstjänst på kaffekapslar.

Men nu har de alltså ett nytt projekt på gång, något som grundaren själv avslöjade på Linkedin. När Breakit ringer Houman Ashrafzadeh säger han att racketsport överlag är stort i landet, men att padeln inte slagit igenom på samma sätt som i Sverige ännu. Han vill ge Londonborna en riktig padelupplevelse.

​​“Jag är uppvuxen i Helsingborg men har bott i London länge. Jag följde padelboomen i Sverige och varje gång jag åkte tillbaka så spelade vi med vänner och familj. Då fanns det max 4-5 banor i centrala London, de låg utomhus och det var dålig kvalitet – men ändå fullbokade. Så det var svårt att spela”, säger han och fortsätter:

“Jag tyckte det var konstigt. England är en stor racket-nation med runt 26.000 tennisbanor, men padeln boomade inte här när den gjorde det i andra länder. Jag var övertygad om att London behövde något som kunde lyfta nivån på padeln ordentligt, med omklädningsrum, butik, högt i tak och allt det där. Allt ska vara top notch före, under och efter matchen.”

“Skapa den största klubben i Storbritannien”

Den nya padelklubben heter Padium och ligger i finansdistriktet Canary Wharf. Bygget är inte riktigt slutfört ännu, men när de öppnar till sommaren ska klubben bland annat innehålla sju padelbanor och en butik.

Nu vill Houman Ashrafzadeh skapa något som lyfter padeln i hela Storbritannien.

“Vi vill växa till att skapa den största klubben i Storbritannien. Det finns ungefär 230 banor här, på en befolkning som är betydligt större än Sveriges. Vi ser en enorm möjlighet att kunna växa här och tillsammans med Tyskland och USA är Storbritannien den marknad där padeln har störst möjlighet att växa.”

Utöver att Martin Lorentzon finns med som investerare i projektet så har Padium också Sara Kroik (tidigare Dahlström) som tidigare var operativ chef på Barrys Bootcamp Nordic och en av personerna som etablerade kedjan i Norden. 

“Hon var på jakt efter nästa utmaning i sin karriär och jag såg möjligheten att få jobba med någon som har hennes stora erfarenhet. Hon kommer att ansvara för hur klubben styrs.”

Houman Ashrafzadeh är även en av grundarna bakom restaurangkedjan Urban Greens i London som startade 2019 och idag har tre restauranger.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer