Aktieköparna mer tveksamma när nya Paradox-aktier bjuds ut

Aktieköparna mer tveksamma när nya Paradox-aktier bjuds ut

Paradox vd och storägare Fredrik Wester. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Efter supersuccén förra veckan verkar det vara lite segare att kränga Paradox-aktier för crowdfundingplattformen Pepins. Men det har en naturlig förklaring, menar bolaget.

Om bara ett par veckor noteras spelbolaget Paradox Interactive, som ligger bakom spelsuccén Cities: Skylines, på aktiehandelsplattformen First North. I samband med noteringen bjuder bolaget ut aktier för 100 miljoner kronor via Pepins plattform för gräsrotsfiansiering av aktiekapital.

Intresset från marknaden har varit stort. Förra veckan gick den första satsen på 25 miljoner kronor ut och samtliga aktier var bokade redan efter en kvart. Per H Börjesson, vd på Paradoxägaren Spiltan har tidigare sagt att försäljingen av Paradox-aktier kan bli Spiltans sämsta affär i år.

På måndagen öppnades försäljning av ytterligare Paradox-aktier för 25 nya miljoner. Den andra av fyra olika delerbjudanden.

Den här gången verkar dock marknaden något mer tveksam. På bara en kvart var nästan samtliga aktier reserverade, men sedan var det många som aldrig tryckte på den slutgiltiga köpknappen.

"Jag tycker inte att man ska se det som att det är lugnare än förra gången. Vi har gjort reglerna så att de som investerade i den förra tranchen inte får investera i den här. Hade vi släppt det helt fritt hade den här också blivit fulltecknad direkt", säger Oscar Watz, marknadschef på Pepins.

Vid klockan nio måndag kväll finns fortfarande aktier till ett värde av knappt 4 miljoner kronor tillgängliga. 

På måndagen släpps även Paradox egenproducerade storsatsning Stellaris. Redan innan släppet har spelet över 50.000 förhandsbokningar på spelplattformen Steam.

Läs fler artiklar
LÄS MER