Sök

Byggde socialt nätverk bara för kvinnor med Stenbeck och Bendz – nu har HON lagts ner

Her online networkJämställdhet

Susanna Campbell, Sophia Bendz, Aleksandra Avli och Cristina Stenbeck.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De såg behovet av socialt nätverkande för karriärskvinnor och så föddes HON – Her online network – ett slags mansfritt Linkedin.

Bolaget fick en flygande start med Cristina Stenbeck, Sophia Bendz och Susanna Campbell i ryggen. Men trots stort behov kom inte alla pusselbitar på plats.

”Det var väldigt komplicerat”, säger grundaren Aleksandra Avli.

För fyra år sedan lanserades HON, Her online network, ett ”mansfritt Linkedin" som fick Cristina Stenbeck som delägare. Tanken var att skapa ett nätverk där kvinnor i karriären skulle kunna byta erfarenheter med varandra. Idag ligger hemsidan nere och HON AB är avvecklat. Samtidig visar Instagramkontot fortsatta mingel, den senaste för bara en vecka sedan. Vad är det egentligen som har hänt?

Aleksandra Avli är en av grundarna bakom HON. Hon bekräftar att bolaget avvecklades i slutet av 2022. 

”Tyvärr fick vi inte in affärsbiten”, säger hon. 

Det handlar om affären och om covid som tog knäcken på bolaget, säger hon. 

Behovet var aldrig ett problem. Det förklarar mingelbilderna. Det fysiska nätverket finns kvar. Alla eldsjälar jobbar dagligen med att få ihop det, men nu helt ideellt, enligt Aleksandra Avli.

”Behovet är enormt men vi fick inte in affärsdelen i behovet. Vi trodde att det skulle vara enklare än det var. Det var väldigt komplicerat.”

Det har gått en tid, hur känns det att bolaget har avvecklats?

”Det känns inte alls roligt. Det är eller har varit en stor del av min identitet. Det blir så när man bygger saker. Det är ens pappersbebis. Det känns som att en era tar slut. Vi ser hur mycket fantastiska grejer som har hänt på grund av att det här nätverket finns. Det finns mycket stolthet i det.”

Investerarna var namnkunniga. Bland annat har Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz och Ratos tidigare vd Susanna Campbell investerat i bolaget.

Deras stöd fanns kvar under resan, säger Aleksandra Avli

”Deras intresse var lika aktivt men det är klart att de följde noggrant bolaget och såg våra utmaningar. Vi var stöttade, blev extremt pushade framåt.”

Aleksandra Avli säger att listan på lärdomar är lång. Hon säger att hon var den enträgna typen som inte lyssnade när andra mer erfarna sa att hon aldrig skulle lyckas på första försöket. Hon har bland annat lärt sig att leda med hjärtat och alltid bygga tillsammans med människor hon älskar. 

”Det var vår framgång.”

Just nu är Aleksandra Avli föräldraledig. När hon går tillbaka till sitt jobb-jag är det inte som en avskräckt entreprenör, utan med en ryggsäck erfarenheter som hon vill förvalta vidare.

”Ränderna går aldrig ur en entreprenör.”

Dessutom vill hon förmedla till andra, framför allt kvinnor, att våga ta risken och misslyckas. 

”Det här med misslyckas behöver inte vara negativt. Fler behöver äga det, särskilt kvinnor. Tänka på hur mycket risk vi vågade utsätta oss för.”

”Det är viktigt att bygga upp en positiv syn på det när fler bolag släcks. Folk får inte sitta och bli rädda.”

Läs mer