Sök

Nu har den släppts – Apples Klarna-dödare har sett dagens ljus

KlarnaApplefintech

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna och Tim Cook, vd Apple. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den är omtalad och den har varit försenad.

Men på tisdagen släppte Apple sin “buy now, pay later”-lösning som kommer att konkurrera med Klarna.

Apples planer på en BNPL-lösning bekräftades förra sommaren. Sedan hände inte så mycket. Men på tisdagen fick vissa utvalda kunder erbjudande om att använda finanslösingen, rapporterar bland andra Financial Times.

Apple Pay Later, som erbjudandet kallas, är inbyggd i en Iphones plånboksfunktion och låter användaren köpa en produkt och betala i fyra omgångar under sex veckor. De räntefria lånen kan uppgå till mellan 50 och 1000 dollar och de ges ut av en särskild enhet inom techjätten, Apple Financing. I bakgrunden finns ett samarbete med den amerikanska jättebanken Goldman Sachs. 

Apple kommer inledningsvis att erbjuda vissa kunder att använda en förhandsversion av betala senare-lösningen. Men planen är att “lämpliga” kunder ska få tillgång till tjänsten under de kommande månaderna, skriver den brittiska tidningen med hänvisning till uttalande från Apple. Det sägs inget om huruvida, och i så fall när, Appe Pay Later kommer att erbjudas till kunder utanför USA.

I och med lanseringen tar Apple ännu ett steg in i finans- och bankvärlden. I och med den nya tjänsten går Apple i samma fotspår som Klarna, Afterpay och Affirm, konstaterar FT. Cirka 50 procent av alla smarta telefoner i USA är en Iphone. I början av 2023 berättade Klarna att USA hade gått om Tyskland som betalbolagets största marknad mätt i intäkter. 

När Apple bekräftade sina planer på ett BNPL-erbjudande twittrade Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski att det innebar “en stor seger för konsumenter i hela världen” och att plagiat är den finaste formen av komplimang man kan få.

Läs mer