Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Michael Wolf kliver in i låneutmanaren DBT Capital: “Mycket imponerad”

Michael Wolf och Alexis Kopylov, vd och medgrundare DBT. Foto: Press

De vill vara ”ett privat Almi” och har redan lånat ut 2,5 miljarder till svenska tillväxtbolag.

Nu har DBT Capital fått in en ny delägare och styrelseledamot i den förre Swedbank-chefen Michael Wolf. Han tar plats på en ägarlista som redan rymmer familjen Dinkelspiel och Mats Qviberg.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Swedbanks tidigare vd Michael Wolf går in i fintech-utlånaren DBT Capital som delägare och styrelseledamot.

”Jag har följt DBT Capital sedan 2017 och är mycket imponerad över bolagets utveckling”, säger Michael Wolf i en kommentar. 

DBT är en kreditgivare till små och medelstora bolag, så kallade SME-bolag. 

Michael Wolf har utöver att han varit chef för Swedbank även varit vd för Intrum och ordförande i Stockholms Handelskammare samt vårdbolaget Capio. Idag är han verksam som styrelseordförande i Diakrit och SIBS samt ledamot i bolagen Säkra och Ropo Capital. Han är även tillträdande styrelseledamot i Hedvig. 

DBT grundades för fem år sedan av Alexis Kopylov och entreprenören Jonas Engwall (grundare av snusmärket Skruf som såldes till Imperial Tobacco) 2017. Alexis Kopylov, som också är vd, har kallat bolaget för “ett privat Almi”. 

När Breakit skrev om bolaget i höstas hade lån seglat upp som en allt hetare kapitalkälla för svenska tillväxtbolag. Då, i oktober, hade DBT nyss säkrat över 3 miljarder kronor i ny finansiering. 

På ägarlistan i DBT Capital finns utöver Michael Wolf även familjen Dinkelspiels Öhman AB och Mats Qvibergs investmentbolag Öresund.

Sedan starten har DBT lånat ut över 2,5 miljarder kronor till bland andra Vässla, CDLP och Chiquelle.

LÄS ÄVEN: Så får du lån till din startup – allt om revenue based lending, Venture debt och cashflow lending

Läs mer